Kolombiya yerlileri katliamlara karşı eyleme gidiyor

Kolombiya’da yaşayan yerli halklar, ülkede yaşanan çatışmaların taraflarının haklarına saygı göstermeleri talebiyle sağcı Ivan Duque başkanlığındaki hükümetin politikalarına karşı eylemlerde yerlerini alacaklar.

2 milyona yakın nüfuslarıyla Kolombiya’nın yüzde 5’ine yakınını oluşturan yerli halklar hem sağcı Ivan Duque yönetiminden hem de ordu ile gerillalar arasındaki çatışmaların kendilerine yansımasından şikayetçi. Geçtiğimiz gün bazı yerli temsilcilerin bir çatışmada yaşamlarını yitirmesi ardından yapılan bir açıklamada, yerli halklardan taraflara çatışmaların dışında tutulmaları uyarısı yapıldı.

21 KASIM’DA IVAN DUQUE HÜKÜMETİNE KARŞI GÖSTERİLERE KATILACAKLAR

Kolombiya Ulusal Yerli Halklar Örgütü (ONIC) tarafından yapılan açıklamada, tüm Kolombiya halkının yaşam hakkı, haklar ve toprakları için ayağa kalkması istendi.

Başkent Bogota’da bir basın konferansındaki açıklamada, 21 Kasım’da sağcı Ivan Duque hükümetine karşı sendikalar, köylüler ve öğrenciler tarafından yapılacak olan ulusal greve katılma çağrısı yapıldı. Açıklamada, yerli halkların da diğer güçlerle birlikte greve gideceği duyuruldu.

ONIC temsilcilerinin açıklamasına Kolombiya Senatosu’nun bazı üyeleri de katılırken, Amerika Ülkeleri Arası İnsan Hakları Komisyonu’nun insan hakları ihlallerini yerinde görmek üzere ziyaret etmesi istendi.

HÜKÜMETE KANI DURDURMA ÇAĞRISI

ONIC yöneticileri ve senatörlerin açıklamasında, hükümete çağrı yapılarak yerli halkların da kurban gittiği ‘kan deryasına’ son verilmesi talep edildi. Yerli halkların yaşam alanlarındaki yasadışı faaliyetler ve kokain ekiminin kınandığı açıklamada, yerlilerin ağır sosyal ve ekonomik şartların yanı sıra katliamlara maruz kaldıkları vurgulandı.

DUQUE’NİN GÖREVE GELMESİNDEN BU YANA 123 YERLİ KATLEDİLDİ

Salı günü ülkenin güneybatısındaki Cauca eyaletindeki Tacueyo rezervindeki bir olayda, Nasa adlı yerli halkın lideri Cristina Bautista ile 4 silahsız yerli bekçi hayatını kaybetmişti. Kolombiya devleti saldırıdan FARC’tan ayrılan grupları sorumlu tutarken, olayın henüz netleşmediği bildiriliyor.

Yerli halkların en çok tepki gösterdiği Devlet Başkanı Ivan Duque Ağustos 2018’de seçilmişti. Duque’nin göreve geldiği tarihten bu yana yerli halklardan 123 kişi farklı grupların saldırılarında yaşamlarını yitirdi.