Kolombiya’da ilk gerilla grubunun silahsızlanma süreci tamamlandı

Kolombiya’da FARC gerillaları ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşması kapsamında sivil yaşama geçecek ilk gerilla grubunun silahsızlanma sürecini tamamladığı duyuruldu.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, Kasım ayındaki barış anlaşması ardından başlatılan süreçte ilk grubun silahsızlanması işleminin gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı.

SİVİL YAŞAMA DÖNÜŞÜN BAŞLANGICI

Açıklamada, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyesi 12 gerillanın silahsızlanma sürecini tamamladıkları ve BM Yüksek Komiseri tarafından bunu teyit eden bir akreditasyon aldıkları bildirildi.

BM adına barış sürecini gözetlemekle görevli misyon adına yapılan açıklamada, “Bu, silahlarını bıraktıktan sonra sivil yaşama dönen FARC gerillalarına ilişkin sürecin başlangıcıdır” denildi.

Kasım ayında ikinci kez gözden geçirildikten sonra imzalanan barış anlaşmasıyla 1964’ten bu yana devam eden iç savaşa son verilmişti. Anlaşma gereği 7 bin civarında olduğu savunulan FARC gerillaları ülkenin farklı bölgelerindeki 26 toplanma alanında bir araya gelecek.

GERİLLALARIN ALANLARA ULAŞMASININ GECİKMESİ SÜRECİ UZATTI

Anlaşmaya göre, siyasi yaşama geçiş projesi kapsamında FARC gerillalarının 1 Mayıs’a kadar silahlarını BM yetkililerine teslim etmesi gerekiyordu. Ancak gerillaların toplanma alanlarına ulaşmasında yaşanan gecikmeler nedeniyle bu sürecin uzadığı bildiriliyor.

Sürecin uzamasında lojistik sorunların yanı sıra bazı ‘hukuki engellerin’ etkili olduğu öğrenildi.

FARC’la barış anlaşması imzalayarak 2016 Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise, silahsızlanma sürecinin bu ayın sonuna kadar biteceğini savundu.

Santos, Pazartesi günü yaptığı açıklamada ise, bazı alanlardaki gömülü veya gizli silahların yok edilmesinin de gerektiğini ve bu nedenle de silahsızlanma sürecinin uzayabileceğini söylemişti.