Kolombiya’da 22 eski FARC gerillası katledildi

Kolombiya’da yılın başından bu yana en az 22 eski FARC gerillasının katledildiği bildirildi.

Savcılık yaptığı açıklamada, katledilenlerin silah bırakan gerillalar olduğunu belirtti.

Toplum liderleri ve insan hakları aktivistlerine ilişkin özel soruşturma birliği savcılığı müdürü Martha Janeth Mancera, son olarak FARC’ın 10’uncu cephe eski komutanı “Misael” kod adlı Juan Vicente Carvajal’ın öldürüldüğünü açıkladı.

Misael, Kasım 2016’da FARC ile imzalanan barış anlaşmasından sonra cezaevinden çıkmıştı. Misael’in Venezuela ile sınır bölgesindeki Arauca vilayetinde Pazartesi akşamı öldürüldüğü bildirildi.

Siyasi partiye dönüşen FARC’ın Timoşenko kod adlı şefi Rodrigo Londono, eski gerilla komutanının kuzeydeki Arauca’da çatışmaların son bulması için birinci planda rol oynadığını söyledi. Timoşenko, “Carvajal, bölgede eski FARC üyelerini açık bir şekilde tehdit paramiliter unsurlar ve (FARC’tan) ayrılanların olduğundan haberdardı” dedi.

Mancera ise savcılığın katledilen 22 gerilladan 9’una ilişkin soruşturmayı tamamladığı ve ölüm koşullarını tespit ettiğini belirtti. Diğer dokuz gerillaya ilişkin belirgin ilerleme kaydedildiğini ifade eden Mancera, kalan dört gerilla için de soruşturmanın başladığını kaydetti.

Çözümlenen dokuz vakaya göre, dört gerillanın ölümünden son aktif gerilla hareketi Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) sorumlu tutuldu. ELN ile hükümet arasında Şubat 2017’den beri bir barış anlaşması müzakere ediliyor.

İki gerilla, Clan del Golfo adlı ülkenin temel çete grubu tarafından katledildi. Bu çete, 2006 yılında feshedilen aşırı sağcı eski paramiliterlerden oluşuyor. İki gerillanın FARC’tan ayrılanlar tarafından öldürüldüğü belirtilirken, dokuzuncu kişinin ölümüne hiçbir silahlı grubun dahil olmadığı ifade edildi.

Eski gerilla hareketi FARC, bir çok kez hükümeti anlaşmadaki taahhütlerine uymamakla eleştirdi. Anlaşmada eski gerillalar, aileleri ve yeni parti FARC’ın üyelerinin korunması yer alıyor.

Savcılık geçen Şubat ayında yaptığı bir açıklamada, 24 Kasım 2016 barış anlaşmasından bu yana FARC’ın 40 eski savaşçısı ve yakını ile yeni siyasi parti FARC’la bağlantılı 10 sivil toplum liderinin katledildiği belirtmişti.