Kenya’da baraj suları iki köyü yuttu

Kenya’nın Rift vadisinde aşırı yağışlar ardından bir barajın taşması sonucu iki köy sular altında kaldı, en az 47 kişi öldü, bir o kadar da kayıp var.

Nakuru kenti yakınlarındaki Solai barajı, bölgedeki çiftlikleri besliyordu. Çok sayıda işletme ve işçi, baraj etrafındaki arazilerde çalışıyor ve yaşıyordu.

Bir tepenin üzerindeki baraj, aşırı yağışlardan sonra taştı. Su ve çamur, iki köyü ve iki kilometreli alandaki çiftliklerde çalışan yoksul çiftçilerin evlerini önüne katıp yuttu.

Gece saatlerinde barajın taşması nedeniyle, çok sayıda kişi bu felakete uykuda yakalandı. Son bilançoya göre en az 47 kişi öldü, bir o kadar kişi de kayboldu. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor. Bilançonun daha da ağırlaşması bekleniyor.

Bu yağışlar ülkede kurak bir dönemin ardından geldi. Yılın başında 3.4 milyondan fazla kişi beslenme güvenliği sorunu yaşıyordu. Aşırı yağışlar, su baskınları ve toprak kaymalarına yol açtı. Mart ayından bu yana 170’den fazla kişi hayatını kaybetti, 225 bini aşkın kişi de yer değiştirmek zorunda kaldı.