Kazakistan’daki protestolar şiddete dönüştü

Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarına yapılan zamların ardından başlayan ve ülke çapına yayılan protestoların ikinci gününde Rusya ordusu müdahale etti ve Kazakistan güçleriyle birlikte sivillere saldırdı; çok sayıda ölü, yaralı ve gözaltılar var.

İsyan, Pazar günü batı Kazakistan'da akaryakıt fiyatlarındaki artışa karşı bir protesto olarak başladı. Dört gün sonra, hükümet binaları, TV istasyonları, havaalanı ve binlerce hükümet karşıtı protestocu tarafından çok sayıda işyeri basıldı, ayaklanma genişledi ve geniş çapta otokratik ve yozlaşmış olarak kötülenen yerleşik Kazak seçkinlerine karşı tam bir saldırıya dönüştü.

Salı günü Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolar arasında hükümeti görevden aldı ve ülke genelinde olağanüstü hal ilan etti ve Rusya'yı da içeren Sovyet sonrası bir askeri ittifak olan CSTO'dan yardım istedi.

Yerel basına göre Aktau kentinde sokağa çıkan 10 binden fazla kişi Tokayev'in de istifasını talep etti.

Bugün çevrimiçi olarak yayınlanan görüntülerde binlerce kişinin, OHAL’e rağmen  ülkenin en büyük şehri Almatı'daki ana hükümet binasına baskın düzenlediği görüldü.

Öğleden sonra kalabalık dağılmaya başlayınca binadan dumanlar yükseldi. Yerel haber kaynaklarına göre, iktidardaki Nur Otan partisinin bölge şubesi ve eski cumhurbaşkanlığı konutu da ateşe verildi.

Haber servisleri, kalabalığı bastırmak için sersemletici bomba ve göz yaşartıcı gaz kullanan protestocular ile polis arasındaki çatışmaların yeniden başladığını bildirdi. Protestocular ayrıca cumhurbaşkanının konutuna gitmeden önce Almatı'daki savcılık ofisini ateşe verdi.

 

Almatı polisi, protestocuların 33'ü polis aracı olmak üzere 120 aracı yaktığını ve yaklaşık 400 işyerine zarar verdiğini ve 200'den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi. 

 

Ülkenin İçişleri Bakanlığı, çatışmalarda sekiz kolluk görevlisinin öldüğünü söyledi. 

Yerel basında çıkan haberlere göre, polisin petrol kenti Atırav'da göstericilere ateş açarak en az bir kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Saldırılarda gerçek kurşun kullanıldığı iddia ediliyor.