Kazakistan’daki protestolarda onlarca kişi öldürüldü

Kazakistan’da akaryakıt zammı protestolarında idari kurumları işgal etmeye çalışan onlarca eylemcinin öldürüldüğü bildirildi.

Interfax-Kazakistan, TASS ve Ria Novosti haber ajanslarına göre polis sözcüsü Saltanat Azirbek, “Dün gece aşırılık yanlısı güçler, idari binaları, Almatı şehrinin polis departmanını, ayrıca yerel departmanları ve polis karakollarını basmaya çalıştı” dedi.

Sözcü, “Onlarca saldırgan etkisiz hale getirildi. Kimlik bilgileri tespit edilmekte” diye eklerken, protestoların en şiddetli yaşandığı Almatı’nın bir mahallesinde polis operasyonunun sürdüğünü belirtti.

Kazak İçişleri Bakanlığı’na göre en az 8 güvenlik gücü mensubu öldürüldü ve 317’si yaralandı.

Medyada ve sanal ağlarda dolaşan görüntülerde, Almatı'da dükkanların yağmalandığı, bazı idari binalara baskın düzenlenerek ateşe verildiği ve otomatik silah seslerinin duyulduğu görülüyor.

Moskova ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün (CSTO) müttefikleri perşembe günü yaptıkları açıklamada, LPG zammına karşı bir öfke hareketi olarak başlayan ayaklanmalarla sarsılan bu eski Sovyet cumhuriyetinin talebi üzerine Kazakistan'a "kolektif barışı koruma gücü" gönderdiklerini duyurdular.

Protesto eylemleri sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatına zam getirilmesi ardından pazar günü ülkenin batısındaki Zhanaozen kentinde başladı ve daha sonra Hazar Denizi boylarındaki Aktav ile başkent Almati’ye sıçradı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Çarşamba günü protesto eylemleri nedeniyle hükümeti görevden aldı. Başbakan Askar Mamin’in yerine geçici olarak bu görevi yeni kabine kurulana kadar Başbakan Yardımcısı Alihan İsmailov yürütecek.

Protestoların başlaması ardından hükümet eylemleri yatıştırmak için gaz fiyatını indirdi. Yılın başında litresi 120 tenge olan gaz, 50 tengeye (0,1 euro) düşürüldü. Ancak protestolar devam etti.

Ülke genelinde internet ve cep telefonu hatları kesildi, ulusal çapta olağanüstü hal ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Tokayev, eylemcileri “yurtdışından yoğun eğitim alan terörist çetelerin” yönettiğini iddia ederek, “Kriminal unsurlardan oluşan gruplar askerlerimizi dövüyor, onları aşağılıyor, sokaklarda çıplak sürüklüyor, kadınlara saldırıyor, mağazaları yağmalıyor” dedi.