Katalonya başkanlığına 'radikal' bir bağımsızlıkçı seçildi

İspanya’nın geniş özerkliğe bağlı bölgesi Katalonya’nın başına yeniden bir bağımsızlıkçı seçildi. Quim Torra, İspanya Anayasası’na bağlılık yemini etmedi.

İspanya merkezi yönetiminin Carles Puigdemont’un başkan olmasını engellemesi ardından adı gündeme gelen Quim Torra, Katalan parlamentosundaki oylamada bölge başkanı seçildi. 55 yaşındaki Torra, radikal bir bağımsızlıkçı olarak değerlendiriliyor.

Eski Başkan Puigdemont, Torra’yı Generalitat’ın başkanlığı için önermişti. “Generalitat de Catalunya”, 135 kişilik Katalonya Parlamentosu ile Katalonya Hükûmeti'nden oluşuyor. Muhafazakar İspanyol hükümeti, 9 Mayıs Çarşamba günü Puigdemont’un yeniden başkan seçilmesini engelleme girişiminde bulunmuştu. Merkezi yönetim, Katalonya’da hükümet kurulması için yeni bir aday belirlemeyi dayatmıştı.

Yeni Başkan Torra, Katalan geleneğinin öngördüğü gibi İspanya Anayasa’sına değil, “Katalan halkının iradesine” bağlılık yemini etti. Muhafazakar Madrid yönetimi, Torra’yı radikal ve hatta ırkçı olarak değerlendiriyor.

Başkanın seçilmesiyle hükümet kurulduktan sonra, Madrid’in vesayetinden çıkılması bekleniyor. Madrid yönetimi, Katalonya’nın bağımsızlık ilanı ardından 27 Ekim’de yönetime el koymuştu. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, vesayetin kaldırılması için hükümet kurulmasını ön koşul olarak dayatmıştı. Rajoy ve Torra, görüşmeyi kabul etti ancak henüz bir tarih belirlenmedi.

Eski Başkan Puigdemont ise, bağımsızlık ilanından bu yana sürgünde yaşıyor. Belçika’ya sığınan Puigdemont, İspanya’nın çıkardığı Avrupa tutuklama kararı nedeniyle 25 Mart günü Almanya’da tutuklandı. Daha sonra kefaletle serbest bırakılan Puigdemont, hakkındaki sınırdışı kararının sonuca bağlanması için halen Berlin’de bulunuyor. Puigdemont’un İspanya’ya sınırdışı edilmesi halinde, 1 Ekim referandumu organize etmekten dolayı 25 yıl hapisle karşı karşıya kalabilir.