Kanada'da Silah Ticareti Antlaşması’na dahil oluyor

Son yıllarda bazı tartışmalı ülkelere yapılan silah satışlarıyla eleştirilerin hedefinde olan Kanada hükümeti, Silah Ticareti Antlaşması’na (ATT) taraf olacağını duyurdu.

Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland tarafından getirilen bir yasa tasarısıyla ülkenin silah satışına ilişkin kanunları Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenen şartlara uygun hale getirilecek.

Tasarıyla, 2013 yılında BM tarafından kabul edilen ve 2014 yılında yürürlüğe giren BM Silah Ticareti Antlaşması’na (ATT) dahil olunması hedefleniyor. Bu antlaşma, soykırım, insanlığa karşı suçlar, savaş suçları ve sivillere yönelik saldırı ihtimallerinin olduğu ülkelere silah satışını yasaklıyor.

2014 yılında yürürlüğe giren antlaşmayı şimdiye kadar 130 ülke imzalarken, 83 ülke ise resmen onaylayarak yürürlüğe koydu.

Kanada, geçtiğiiz yıllarda özellikle Suudi Arabistan’a satışına izin verilen hafif zırhlı askeri araçlar nedeniyle eleştiriliyordu. Suudiler’in özellikle Yemen İç Savaşı’nda binleri bulan sivillerin katledilmesine yol açan saldırıları biliniyor.