Kanada, İran seçimlerine kapıyı kapattı

Kanada makamları, İran’da 19 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy bürolarının açılmasına izin vermedi.

İran rejimi bir ay kadar önce Kanada’dan oy bürolarının açılması için izin istemişti. Federal Kanada hükümetinin bu talebi reddettiği bildirildi. Kanada genellikle yabancı ülkelerden kendi diplomatik temsilciliklerinde seçimleri organize etmesini istiyor. Ancak İran’ın Kanada’da diplomatik temsilcilikleri bulunmuyor.

Geçtiğimiz Çarşamba günü İran Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Kanadalı bir heyetle Tahran’da görüştü. Ancak bu görüşmeden de henüz bir sonuç çıkmadı. İranlı muhalifler Kanada’nın tutumunu memnuniyetle karşıladı.

İran’da 19 Mayıs günü cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidiliyor.  Seçimlerde, Anayasayı Koruma Muhafızları’nın onayından geçen altı aday yarışıyor.  Reformcu ve muhafazakar olarak sınıflandırılan adaylardan hiçbiri toplumsal ve ekonomik sorunlara kalıcı bir çözüm vaadinde bulunmuyor.

Mevcut Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani döneminde, dört yıl içerisinde muhaliflere göre 3 bine yakın kişi idam edildi. Bunların arasında 77 kadın ve çok sayıda çocuk da bulunuyor. Ruhani’nin temel rakiplerinden İbrahim Reisi, 1988’de 30 bin siyasi infazdan sorumlu tutuluyor. Reisi, 1988 yazında cezaevlerinde trajik bir katliama dönüşen bu infazlar gerçekleşirken, idam cezalarına ilişkin komisyonda ye alıyordu.