Irma ve Maria kasırgaları ada ülkelerinin ekonomisini de vurgu

Geçtiğimiz yıl büyük yıkımlara yol açan Karayipler’deki kasırga felaketleri, zaten yoksul olan bölge ülkelerinde on binlerce kişinin de işsiz kalmasına yol açtı.

World Travel & Tourism Council adlı kuruluş tarafından yayınlanan bir rapora göre, Karayipler’de Ağustos 2017’de yaşanan Irma ve Maria kasırga felaketlerinin yol açtığı ekonomik zararlar yıkımlarla sınırlı kalmadı.

Rapora göre, en önemli gelir kaynağı turizm olan Karayipler’deki irili ufaklı ada ülkeleri en az 741 milyon dolarlık turizm gelirinden oldu. Buna göre, Ağustos 2017 öncesine kadar turist sayısı düzenli artan Karayipler’e 2016’da 47 milyon turist gelmişti.

Raporda, dünya genelinde turizm gelirlerinin tüm milli gelirlerin yüzde 10’unu oluşturduğuna dikkat çekilirken, bu oran Karayipler’de yüzde 25 civarında. Britanya Virjin Adaları’nda ise bu oran yüzde 98’in üzerinde idi.

Karayipler’deki Irma ve Maria kasırgalarının küresel ısınmayla bağlantısı henüz tespit edilemezken, dünyanın birçok ada ülkesinin bu tür felaketler nedeniyle tehlikede olduğu biliniyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kasırgalar büyük altyapı yıkımına yol açarken, turizmin yanı sıra az miktardaki tarımsal alanları da yok etmişti.