Irak’ta siyasi çıkmaz: Parlamentonun feshi istendi

Irak’ta yeni hükümet kurmak için siyasi süreç tıkanırken, bir grup siyasetçi ve hukukçu yasal sürenin dolduğunu belirterek parlamentosu feshedilmesi için Federal Mahkeme’ye başvurdu.

Irak’ta genel seçimlerin üzerinden yedi ay geçti. Halen ne cumhurbaşkanı ne başbakan seçilmedi. Başbakanın belirlenmesi için parlamentonun üçte iki çoğunlukla toplanması gerekiyordu ancak tüm girişimler başarısız oldu. İki büyük siyasi oluşumdan biri iktidarı paylaşmayı reddederken, diğeri de parlamento oturumlarını bloke edebilecek kadar sandalyeye sahip. Ülke böylece siyasi ve kurumsal bir çıkmaz içerisinde bulunurken, toplumsal tepki büyüyor.

Iraklı bir grup siyasetçi ve hukukçu, Irak parlamentosunun feshedilmesi ve parlamento seçimlerinin yenilenmesi talebiyle Federal Mahkeme’ye başvuruda bulundu.

Başvuru dilekçesinde, “Parlamentonun feshedilmesi ve seçimlerin tekrarlanmasıyla birlikte, cumhurbaşkanı ve başbakana bu yılki parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili süreyi belirleme yetkisi verilmelidir” denildi.

Hakim Latif Şeyh Mustafa, federal mahkemeye sunulan dilekçeyle ilgili Facebook hesabında şu yorumda bulundu: “Irak parlamentosu feshedilmelidir. Çünkü yasal süre sona erdi. Cumhurbaşkanı seçilemedi ve siyasi süreç tıkandı. Ancak yargının parlamentoyu feshetme gibi bir inisiyatifi yoktur.”

Anayasanın 64. maddesine göre sadece parlamentonun kendisini feshedebileceğini hatırlatan Latif Şeyh Mustafa, “Bu talep de ya parlamenterlerin üçte biri tarafından ya da cumhurbaşkanının onayı ile başbakan tarafından sunulmalıdır. Bunun da parlamenterlerin yarısı (165) tarafından onaylanması gerekiyor” diye ekledi.