Irak’ta seçimlere katılım oranı düşük

Irak’ta saat 07:00’de başlayan parlamento seçimleri için oy verme işlemi devam ediyor. Irak Yüksek Seçim kurulu oy verme süresinin kesinlikle uzatılmayacağını açıklarken öğle saatlerine kadar seçime katılım oranın oldukça düşük olduğu ortaya çıktı.

Irak ve Güney Kürdistan’da, Irak parlamento seçimleri için sabah saat 07:00’de başlayan seçmenlerin oy kullanma işlemleri devam ediyor.

Oy verme işlemenin uzatılabileceği yönünde içine girilen beklentilere ilişkin konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başurê Kürdistan sorumlularından Ali Kadir, “Oy kullanma süresi hiçbir şekilde uzatılmayacaktır. Çünkü oy kullanma işlemi elektronik sistemle yapıldığı için otomatik olarak saat 18:00’de sona erecektir” dedi.

Sonuçların açıklanmasına ilişkin bilgide veren Kadir, “Sonuçlar ise sürenin dolumundan 2 saat sonra seçmen merkezlerinde duyurulacaktır” diye konuştu.

Katılım oldukça düşük

Bu arada öğle saatlerine kadar seçim katılım oranlarına ilişkin verilerde ortaya çıktı. İlk verilere göre Güney Kürdistan’da saat 12:00’a kadar seçime katılım oranı şöyle:

Hewler: yüzde 25

Süleymaniye: yüzde 27

Duhok: Yüzde 29

Zaho: Yüzde 40

Kerkük: Yüzde 24

Kürdistan federe bölgesi ve tartışmalı bölgerde katılım oranı yüzde 30’u dahi bulmazken, Irak’ın bazı bölgelerinde saat 12:00’e kadar seçime katılım oranı orannın daha düşük olduğu ortaya çıktı. Irak’ın bazı bölgelerine ilişkin verilen katılım oranı ise şöyle:

Babil: Yüzde 27

Misan: Yüzde 23

Diyala: Yüzde 30

Musena: Yüzde 21

Ziqar: Yüzde 20

Necef: Yüzde 20