Irak, İran’ı nükleer anlaşmaya uymaya çağırdı

ABD ile İran arasında tırmanan gerilimin arasında kalan Irak, komşusu İran’ı nükleer anlaşmaya saygı göstermeye çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Elhakim, 2015’te ABD, Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve İran arasına imzalanan nükleer anlaşmanın resmi adını kullanarak “JCPOA’nın iyi bir anlaşma olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Oslo’da cinsel şiddetle mücadele üzerine düzenlenen bir konferans sırasında basın toplantısı düzenleyen El Hakim, “İran hükümetini JCPOA’ya ve anlaşmanın ruhuna sadık kalmaya teşvik ediyoruz” diye ekledi.

ABD ile İran arasında son haftalarda gerilim daha da tırmandı. Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilen ve ağır yaptırımları yeniden devreye koyan ABD, son olarak Tahran’ı bölgede Amerikan çıkarlarına karşı her an saldırı planı içerisinde olmakla suçladı. ABD bu gerekçeyle Körfez’e savaş gemileri, savaş uçakları ve patriot füze savunma sistemi gönderdi. İran da, ABD’nin anlaşmadan çekilmesinden bir yıl sonra 8 Mayıs günü anlaşmadaki bazı taahhütlerini askıya aldığını duyurdu ve imzacı ülkelere yaptırımları aşmak için bir sistem hayata geçirmeleri için 60 gün süre verdi. Avrupa ülkeleri ültimatomu reddetti.

Muhammed El Hakim, “Alanda yeni bir çatışma en son ihtiyacımız olan şeydir. Alanda zaten çatışmalardan çok çektik” derken, şunları ekledi: “Kimsenin yakın bir gelecekte varil başına petrolün 200 dolar olmasını isteyeceğini sanmıyorum.”

Irak hükümeti, gerilimin yatışması için de rol almaya hazır olduğunu duyurdu. Salı günü Dışişleri Bakanı Adıl Abdulmehdi, ülkesinin çok yakında ABD ve İran’a gerilimi yatıştırmak için heyetler gönderme niyetinde olduğunu bildirmişti.