Hunko: Ne özgür ne de adil bir oylama olmadı

Avrupa Konseyi (AK) tarafından görevlendirilen resmi gözlemciler arasında yer alan Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Andrej Hunko, “Anayasa referandumu ne özgürce ne de adildi” dedi.

Rheinische Post (RP) gazetesine konuşan Die Linke federal milletvekili ve AK Parlamenterler Meclisi üyesi Andrej Hunko, polisin sandıklardaki varlığından seçmenlerin oy kullanmasının engellenmesine kadar birçok ihlale dikkat çekti.

Avusturyalı bir parlamenterle birlikte Amed ve Merdin’de referandum oylamasını takip ettiğini belirten Hunko, gözlemlerinin polis tarafından engellendiğini söyledi. Otomatik silahlı ve zırhlı araçlı polislerin önce heyeti engellediğini kaydeden Hunko, polisleri yarım saat süren bir görüşmeye rağmen ‘meşruiyetlerine’ ikna edemediklerinin altını çizdi.

Polislerin kendilerini adım adım takip ettiğini söyleyen Andrej Hunko, AK’nin devreye girmesi ardından gözlem yapmaları için seçim lokaline girmelerine izin verildiği bilgisini verdi.

Referandum oylamalarının yapıldığı sandıklarda hem AKP hem de muhalif partilerden müşahit ve sandık görevlileri olmasına rağmen öncesinde yaşanan gözaltılara dikkat çeken Hunko, birçok kişinin bu yolla oy kullanmasının engellendiğini hatırlattı.

Hayır kampanyası yürüten kesimlere yönelik aşırı baskı ve sınırlamalar ve yine olağanüstü hal uygulamalarına dikkat çeken Andrej Hunko, bu nedenle ‘ne özgür ne de adil bir oylamadan söz edilemeyeceğini’ söyledi.