Hong Kong’da 800 bin kişi sokaklara çıktı

Hong Kong’da demokrasi yanlısı olarak ifade edilen eylemciler, Çin yanlısı politikalara karşı başlatılan halk hareketinin altıncı ayı dolayısıyla yeniden alanlara çıktı.

Eylemi organize eden İnsan Hakları Yurttaş Cephesi’nden Eric Lai, akşam saatlerinde basına yaptığı açıklamada 800 bin kişinin eyleme katıldığını bildirdi.

Eylemlerin başladığı Haziran ayından bu yana en yüksek katılımlı eylem olarak dikkat çekti.

Hong Kong, Haziran ayından bu yana en ağır krizini yaşıyor. Protestolar hükümetin Çin’e yönelik sınırdışılara onay veren yasa tasarısı ardından başlamıştı. Tepkiler üzerine hükümet Eylül ayında tasarıyı geri çekmiş ancak eylemler daha geniş talepler etrafında devam etmişti.

Hemen her gün eylemler yapılırken, eylemlerde demokratik reformlar ve polisin şiddetli müdahalelerine karşı soruşturma talep ediliyor.

Bundan iki hafta önce 24 Kasım’da yapılan yerel seçimlerde demokrasi yanlısı adaylar kazanmıştı.

Eski İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, özerkliği ve başta ayrı bir adli sistemi olmak üzere özgürlüklerinin güvenceye alınması koşuluyla Çin’e bağlanmıştı. Çin’in diğer bölgelerine göre geniş özgürlüklere sahip Hong Kong'da son aylarda sokaklardan inmeyen eylemciler, Çin rejimin hiçbir şekilde hakim olmasını istemiyor.