Hindistan şeker ihracatını da kısıtlıyor

Hindistan, buğday ihracatını yasakladıktan birkaç gün sonra uluslararası pazarlarda şeker satışını kısıtlamaya karar verdi.

Hindistan hükümeti dün günü yaptığı açıklamada, fiyatları kontrol altında tutmak için Eylül ayına kadar sürecek pazarlama sezonu için şeker ihracatını 10 milyon tonla sınırlayacağını söyledi. Satıcılardan ayrıca 1 Haziran ile 31 Ekim arasında herhangi bir şeker ihracatı için yetkililerden "özel izin" almaları istendi.

Hindistan, dünyanın en büyük şeker üreticisi ve Brezilya'dan sonra en büyük ikinci ihracatçıdır. Narendra Modi hükümeti, geçen yıl ve cari sezonda "ihracatta benzeri görülmemiş bir büyüme" sonrasında ülkedeki şeker stoklarını korumak için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

İhracatı sınırlama hamlesi, Asya'nın üçüncü en büyük ekonomisinde yıllık perakende enflasyonunun Nisan ayında yaklaşık sekiz yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 7,8'e ulaştığı bir zamanda geldi. Bu, aynı zamanda Ukrayna savaşıyla tetiklenen arz şokuna ek olarak, büyük üreticilerin tarımsal ihracatı kısıtlaması nedeniyle, dünya çapında artan gıda korumacılığının bir başka işaretidir. Ukrayna, Rusya birlikte tüm buğday ihracatının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor. 

Ekim 2021'den Eylül 2022'ye uzanan mevcut pazarlama yılında, Hintli şeker fabrikaları şimdiye kadar yaklaşık 9 milyon tonluk ihracat sözleşmeleri imzaladı. Hükümet verilerine göre, önceki 12 aylık dönemde ülke, son yılların en yüksek miktarı olan 7 milyon ton tatlandırıcıyı yurt dışına sevk etti.

Dünya Bankası geçen ay yaptığı açıklamada, Ukrayna'da süren savaşın, emtia piyasalarında 2024'ün sonuna kadar küresel fiyatları yüksek tutacak tarihi bir şoka katkıda bulunduğunu söyledi. Buğday fiyatlarındaki yüzde 40'lık artışla gıda fiyatlarının bu yıl yüzde 22,9 artması bekleniyor.

Bu haftanın başlarında Malezya, "hükümetin önceliği kendi halkımızdır" diyerek komşularına tavuk ihracatını kısıtlamak için harekete geçti. Ve birkaç gün önce Hindistan, yaşamı tehdit eden sıcak hava dalgaları üretimi engellediği ve yerel fiyatları rekor seviyelere ittiği için buğday ihracatını yasaklamıştı. Ülke, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisidir, ancak büyük bir emtia ihracatçısı değildir.