Helsinki Kitap Fuarı'na ırkçılar alınmayacak

26-28 Ekim tarihleri arasında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de düzenlenecek Kitap Fuarı'na ırkçı örgütlerle ilişkide olduğu anlaşılan Kiaus Yayınevi alınmayacak.

Timo Hannikanien, kendisini Avrupalı, gelenekçi ve radikal olarak tanımlayan Sarastus adlı derginin şef redaktörü. Derginin internet sitesinde yer alan bilgilerde Kiaus Yayınevi ile ilişkide olduğu anlaşılıyor. 

Yayınevi ile ırkçılık yapan dergi arasındaki ilişkinin gün yüzüne çıkmasıdan sonra Kitap Fuarı yöneticileri, Kiaus'a verdikleri fuara katılma iznini iptal etti.

Hufvudstadbladet gazetesine açıklamalarda bulunan Helsinki Kitap Fuarı Program Şefi Ronja Salmi, yayınevinin fuarın değer yargılarına karşı olduğunu belirterek ”Kitap Fuarı bir yanlışlık yaptı. Yayınevine fuara katılma izni verilmemeliydi” dedi.

SAÇMA IRKÇI DÜŞÜNCELERİ SAVUNUYOR

Kendilerine yapılan uyarılardan sonra yayınevinin yayımladığı kitap ve dergileri incelediklerini ve  Sarastus dergisinin fuarda yer alacak diğer insanların değer yargılarına aykırı görüşler savunduğunu  gördüklerini söyledikten sonra şunları kaydetti.

”Örneğin Sarastus Müslümanlara yönelik etnik temizliğin gerekliliğinden söz ediyor. Ayrıca Apartheid'i siyahların zengin olmak için hazırladıkları bir komplo gibi saçma ırkçı düşünceleri savunuyor. Biz böylesi düşünceler taşıyan aktörlerin ürünlerini destekleyemeyiz.”

ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARI KORUYANLARA KÜFÜR ETTİ

Sarastus'un şef redaktörü Hannikanien, 2015 yılında Facebook hesabından şiddete ve baskıya uğrayan kadınları savunan iki kadın federasyonunun yöneticilerine hakaret ve küfür etti. Kadınlardan özür dilemeyi reddedince Savukeidas Yayınevi, Hannikanien'in kitaplarını yayınlamayı durdurdu. 

Helsinki Kitap Fuarı'nın fuara katılmasının engellenmesine tepki gösteren Hannikanien, Facebook hasabından “Burası Finlandiya 2018: Aşırı solcu bir aktivistin yaydığı desenformasyon  ifade özgürlüğünün ve yasal ticari faaliyetlerin engellenmesine neden oldu” açıklamasını yaptı.

Hannikanien'in suçladığı kişi Kiuas'a fuara katılma izni verilmesini eleştiren gazeteci ve siyasal bilimci Veikka Lahtinen. 

Hannikanien'en Lahtinen'i kendisine hakaret ettiğini öne sürerek polise bildirimde bulundu. Fuar yöneticilerinin kendisinden özür dilemesini ve Program Şefi Salmi'nin görevine son verilmesini istedi. 

GÖÇMENLERİN SÜRÜLMESİNİ İSTEDİ

Aşırı milliyetçi Soumen Susi adlı örgütün üyesi olan Hannikanien, örgütün 2 yıl önce düzenlediği bir gecede Finlandiya'ya entegre olamayan göçmenlerin ülkeden sürülmesini savunarak “Bunu iki şekilde, sosyal politik çözüm ve ekonomik teşviklerden soykırımına kadar yapabiliriz” demişti. 

Hannikanien'in tepkilerineve istifa etmesini istemesine önem vermediğini söyleyen Salmi, “Hannikanien'in fuarda yer almamasına karar vermemiz büyük bir olay değil. Büyük olan bizim büyük edebi yıldızların bu mükemmel etkinlikte yer almasıdır” dedi.

Bu yılki kitap fuaruına diğer ülkelerden aralarında Uluslararası PEN Başkanı Jennifer Clement  ile  Yazar Patricia Lockwood, Çizgi Roman Yazarı Don Rosa, Yazar Cecilia Samart ve Rus-Amerikalı Yazar Masha Gessin'in de yer aldığı  40 civarında yazar katılacak. 

#METOO KAMPANYASI TARTIŞILACAK

Yapılacak kitap tanıtımları, konferans ve tartışma programlarına 800 civarında yazar ve gazeteci konuşmacı olarak katılacak. 

Kadınların Finlandiya'da '#Dam Çatlıyor' etiketiyle sürdürdükleri sürdürdükları Metoo kampanyası da fuarda ele alınacak konular arasında. 

#Metoo kampanyasının İsveç edebiyat dünyası ve İsveç Akademisi'nde yarattığı deprem de düzenlenecek bir konferansta tartışılacak.