Güney Sudan’da kolera vakaları yeniden ortaya çıktı

Güney Sudan’da 2017’den bu yana ilk kolera vakaları tespit edildi, bir kişi hayatını kaybetti.

Güney Sudan’da 2017’den bu yana ilk kolera vakaları tespit edildi, bir kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Unity eyaletindeki Rubkano’da kolera salgını patlak verdi.

Bakanlık, mevcut durumda 31 vaka tespit edildiğini, bunlardan birinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Kolera vakalarının Rubkano ilçesi ile Bentiu’daki göçmen kampında ortaya çıktığı belirtildi.

Açıklamada tüm hastaların tedavi edildiği ve hastaneden çıktıkları bilgisi verilirken, “Sağlık Bakanlığı ve ortakları başka kolera vakalarını tespit etmek için araştırmalarını sürdürüyor” denildi.

Hükümet verileri ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, ilk kolera vakası 20 Mart’ta iki yaşındaki bir kız çocuğunda görüldü. Bu bilgi resmi olarak 14 Nisan’da doğrulandı. 25 Mart’ta 7 yaşındaki bir çocuğun testi pozitif çıktı.

Güney Sudan, Aralık 2017’den beri kolera vakası ile karşı karşıya kalmamıştı. Son kolera salgını Haziran 2016’da ortaya çıkmış ve 436 kişinin ölümüne neden olmuştu. Toplam 20 bini aşkın kişide kolera vakası tespit edilmişti.

Bağımsızlığını 2011 yılında elde eden Güney Sudan, çok geçmeden bu kez iç çatışmalara konu oldu. Buna ek olarak 2021 ve 2022’de son onlarca yılın en kötü sel felaketlerinin yaşandığı ülkede milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Yer değiştirenler kötü koşullarda yaşıyor.

Kolera hastalığı içme suyuna sınırlı erişimi olan veya uygun sanitasyon ağlarının olmadığı bölgelerde gelişiyor.

Tahminlere göre, her yıl dünyada 1,3 milyon ile 4 milyon arasında kolera vakası yaşanıyor, 21 bin ile 143 bin arasında kişi hayatını kaybediyor.