Google'dan 'fazlasıyla insansı' yeni bir uygulama: Duplex

Google’un tanıtımını yaptığı yeni vokal uygulaması, tartışma yarattı. Fazlaca insana benzeyen bu uygulama, sekreter görevi görüyor.

Google I/O yıllık konferansı vesilesiyle, telefon üzeri rezervasyon yapabilen özelliğe sahip yeni sesli asistan Google Duplex’i tanıttı.

Duplex özelliği, yakında kendisini gerçek insanlar yerine koyarak arama yapabilecek. Nasıl mı? Örneğin, sizin yerinize bir restoran veya kuaför salonunu arayarak rezervasyon yapabilecek.

Yıllık konferansta test edilen Duplex, 2018 yazından itibaren kademeli olarak Google Assistant’a entegre edilecek. Artık sadece bir talepte bulunmak yeterli olacak. Örneğin, şu veya bu restoranda, şu veya bu saatte bir masa rezerve edilmesi talep edildiğinde, geriye kalanı Google halledecek. Yani, karşıdaki kişiyle temasa geçerek, yeri rezerve etme işini üstlenecek. Duplex’in özelliği bununla da sınırlı değil. Karşısındaki kişiyle konuşurken, beklemesi istendiğinde “hımmm...” gibi sesler de çıkarabiliyor. Bu şekilde, muhatap olan kişi bir makine ile konuştuğunun farkına varmıyor.

Google yetkilileri Duplex teknolojisinin “doğal bir şekilde” iletişim kurduğunu belirtiyor. Google, bu sistemin müşteriler için faydalı olacağını zira zaman kazandıracağını düşünüyor.

Yapay zeka alanındaki bu gelişme, beraberinde etik tartışmalara da yol açtı. Sosyal ağlarda yürütülen tartışmalarda bazıları, muhatabın bir makine ile mi yoksa bir insanla mı konuştuğunun önceden bildirilmesini gerektiğini savundu. Bazıları da çok ikna edici olan bu robotların, ticari veya siyasi girişimler konusunda çok fazla yararlı olacağı görüşünde.

Dünya Ekonomi Forumu’nda dördüncü sanayi devrimi merkezinde “yapay zeka” dosyasına bakan Kay Firth-Butterfield, “Önemli bir gelişme ve kendisini insan yerine koyarak kolay kandırabilecek makinelere yönelik uygun bir kontrol sistemi hayata geçirilmesi için acil ihtiyaca işaret ediyor” dedi.

Firth-Butterfield, “Bu manineler siyasi partiler adına arama yapabilecek ve daha ikna edici şekilde oy için yönlendirme yapabilecek” diye ekledi.