Gelişmekte olan ülkelerde krizle mücadele bütçeleri düşük

Dünya Bankası’na göre, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik krizin son 150 yılda görülmemiş kadar ağır olacak, resesyonun daha düşük olmasına rağmen krizin toplumdaki etkisi en fazla gelişmekte olan ülkelerde görülecek.

Son tahminlere göre, Covid-19 salgını nedeniyle bu yılki global ekonomik küçülme yüzde 5,2 olarak gerçekleşecek. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Nisan ayında yayınlanan verilerde ise, dünyadaki ekonomik küçülmenin yüzde 3 olacağı öngörülmüştü.

Ancak bu oran Avrupa Birliği’nin (AB) 20 ülkesinin dahil olduğu Euro Bölgesi’nde yüzde 9,1’e kadar çıkacak. Bu da 1870 yılından bu yana yaşanan en yüksek ekonomik küçülme olarak kayıtlara geçecek.

KÜÇÜLME DAHA AZ AMA KRİZİN ETKİSİ DAHA BÜYÜK

Dünya Bankası’nın verilerinde dikkat çeken bir diğer nokta ise, ekonomik krizin milli gelirlerde yol açacağı gerileme en çok gelişmiş ülkelerde kaydedilecek. Buna göre, gelişmiş ülkelerin ekonomileri bu yıl ortalama yüzde 7 küçülecek. Küçülme oranı gelişmekte olan ve çoğu yoksullukla boğuşan ülkelerde yüzde 2,5’te kalacak.

Ancak buna rağmen krizin etkileri gelişmekte olan ülkelerde çok daha ağır olacak. Zira Avrupa kıtası başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde krizin etkileriyle mücadele için ayrılan trilyonlarca dolar bütçe yardımları devreye konmuştu. Gelişmekte olan ülkelerde ise bu tür yardımların çoğu söz konusu değil.

IMF tarafından geçtiğimiz hafta yayınlanan bir notta, gelişmekte olan ülkelerde krizle mücadele harcamalarının milli gelirlerin yüzde 1,4’ünde kaldığına dikkat çekilmişti. Gelişmiş ülkelerde ise bu harcamalar yüzde 8,6’ya kadar yükselirken, Çin ve Brezilya’nın da aralarında olduğu ‘yükselmekte olan ülkelerde’ bu oran yüzde 2,8 idi.

ON MİLYONLARCA KİŞİ AŞIRI YOKSULLUK TEHDİDİ ALTINDA

Ayrıca 2007 yılından bu yana gelişmekte ve yükselmekte olan her 10 ülkeden dördünde kamu borçlarının beşte bir oranında arttığı belirtiliyor.

Krizin etkileriyle mücadelede devlet bütçelerinin yetersiz kalması nedeniyle sadece bu yıl 70 ile 100 milyon arasında kişinin aşırı yoksulluk tehdidiyle karşı karşıya kalacağı da tahminler arasında.