FT: Çin yörüngede hipersonik füze test etti

Financial Times gazetesi, Çin’in yörüngede hipersonik bir füze ile yeni uzay kapasitesini test ettiğini iddia etti.

Financial Times (FT) birçok kaynağa dayanarak Pekin’in ağustos ayında nükleer kapasiteli bir füzeyi yörüngede test ettiğini yazdı. Füzenin dünyanın etrafında bir tur attıktan sonra indiği ve hedefini 32 kilometre şaşırdığı ifade edildi.

Ağustos ayındaki denemenin gizli tutulduğu belirtildi. Habere göre Çin’in hipersonik silahlardaki ilerlemesi, Amerikan istihbaratı için sürpriz oldu.

Pentagon sözcüsü John Kirby, habere ilişkin herhangi bir yorumda bulunmayacağını belirtirken, bu konudaki endişelerini açık bir şekilde ifade ettiklerini söyledi.

Kirby, “Çin'in sürdürmeye devam ettiği ve yalnızca bölgede ve ötesinde gerilimi artıran askeri gelişme konusundaki endişelerimizi açıkça belirttik” dedi.

Pekin’in yanısıra ABD, Rusya ve en az beş başka ülke hipersonik teknoloji üzerine çalışıyor.  Hipersonik füzeler, nükleer silah taşıyabilen geleneksel balistik füzeler gibi, sez hızından beş kat daha fazla uçabiliyor.

Balistik füzeler, hedeflerini vurmak için bir yay yaparak uzayda yükseklere uçarken, hipersonik bir füze atmosferde düşük bir yörüngeye girerek hedefini potansiyel olarak daha hızlı vurur. Daha da önemlisi, hipersonik bir füze manevra kabiliyetine sahip (çok daha yavaş, genellikle ses altı bir seyir füzesi gibi), bu da takip etmeyi ve karşı koymayı daha zor hale getiriyor.