Fransa'ya sağcı Başbakan atandı!

Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakanlık görevi için sağcı Edouard Philippe’i seçti.

7 Mayıs’taki ikinci tur seçimlerde Cumhurbaşkanı seçilen liberal Emmanuel Macron, bir hafta sonra 14 Mayıs Pazar günü resmen görevi devraldı. Beklendiği gibi, bu Pazartesi de yeni Başbakan’ın adı açıklandı. Hükümet kabinesi ise Salı günü açıklanacak.

Elysée Sarayı’nın yeni genel sekreteri Alexis Kohler, başbakan olarak Edouard Philippe’in belirlendiğini duyurdu.

46 yaşındaki Philippe, sağcı Cumhuriyetçiler adına Havre bölgesinde belediye başkanı ve milletvekili seçilmişti.

SEÇİMLER ÖNCESİ SAĞCI SEÇMENE OYNADI

Philippe, eski sağcı Başbakan Alain Juppé’nin sağ kolu olarak değerlendiriliyor.  Uzun yıllardır siyasette olan Juppé hakkında çok sayıda yolsuzluk suçlaması var.  Macron’un Juppé’ye yakın bir ismi seçerek, Haziran ayındaki seçimlerde parlamenter çoğunluğu sağlayabilmek için sağcı seçmeni çekmeye çalıştığı belirtiliyor.

Philippe’in atanması ardından ilk tepkiler de geldi. Bordeaux Belediyesi Başkanı Alain Juppé, Philippe’in büyük yetenekte biri olduğunu savundu.

SOL PARTİLER: MACRON’A TAM YETKİ VERMEYİN

Sosyalist Parti’nin ulusal sekreteri Jean-Christophe Cambadélis, “Sağcı bir Başbakan ardından parlamentonun sola ihtiyacı var” dedi.  Sosyalist Parti Milletvekili Alexis Bachelay, “Alain Juppé’nin sağ kolunun atanmasını kutluyorum. Edouard Philippe iyi bir sağcı başbakan olacak, bundan şüphemiz yok” dedi.

Sol cephedeki Cumhurbaşkanı adayı Jean Luc Melenchon, “Yeni Cumhurbaşkanı ülkemizin geleneksel siyasi sınıflarının tümünün kumandasını eline aldı. Eski dünya geri döndü” dedi.  Melenchon, “Bundan böyle Macron karşısında ve demokrasimizin iyiliği için uyumlu ve birleşik tek bir güç kaldı: o da sözcüsü olduğum Boyun Eğmeyen Fransa hareketidir. Macron’a tam yetki vermeyiniz, ülkemizin alternatifsiz yaşamasına izin vermeyiniz” diye belirtti.

Komünist Parti lideri Pierre Laurent “Macron cumhurbaşkanlığı gerçek bir biçim aldı: ne sol ne de sol” dedi. Laurent da Haziran ayındaki genel seçimlerde Macron’a tam yetki verilmemesi için çağrı yaptı.