Fransa seçimleri: 4 aday da şanslı

Fransa’da 5’inci Cumhuriyet tarihinin sonucu ‘en belirsiz’ seçimi olmaya aday cumhurbaşkanlığı seçimleri için Pazar günü sandık başına gidiliyor.

Fransa’da 5’inci Cumhuriyet tarihinin sonucu ‘en belirsiz’ seçimi olmaya aday cumhurbaşkanlığı seçimleri için Pazar günü sandık başına gidiliyor. Anketler, kararsız veya ‘kararından emin olmayan’ seçmenlerin yüksekliği nedeniyle önde gelen 4 adayın da ikinci tura kalma şansı olduğunu gösteriyor.

Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik Elabe şirketi tarafından yapılan son ankete göre, liberal ve merkez oylara talip olan En Marche hareketi lideri Emmanuel Macron yüzde 24 oyla birinci gelecek. Macron’u yüzde 23 oy oranıyla aşırı sağcı Marine Le Pen takip ediyor.

Aynı ankete göre, hakkında soruşturma açılan sağcı aday François Fillon’un oy oranı yüzde 19,5 olurken, sol seçmenin umudu haline gelen Jean-Luc Mélenchon’un oy oranı ise yüzde 18. İktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) adayı Benoit Hamon’un ise yüzde 8 oyla artık neredeyse kazanma şansı bulunmuyor.

KARARSIZLAR HALEN ÇOK FAZLA; DÖRT ADAY DA ŞANSLI

Fransa’da 1958 yılında kurulan 5’inci Cumhuriyet’ten bu yana yapılan tüm seçimler içerisinde en belirsiz olanı bu yılki seçimler. Neredeyse tüm anketlerde seçmenlerin önemli bir kısmının ya kararsız olduğu ya da oy vereceğini söylediği aday için ‘kesin değil’ görüşünü belirttiği bildiriliyor. Seçmenlerin sadece yüzde 73’ü

Elabe anketine göre seçmenlerin sadece yüzde 73’ü oy vereceği adayı ‘kesinlikle oy veririm’ diye belirtirken, en kararlı seçmen yüzde 89 ile aşırı sağcı Marine Le Pen taraftarları.

Son iki aydaki tüm anketlerde ikinci tura kalacağı öngörülen Emmanuel Macron’un seçmenleri arasında bu oran yüzde 72’de kalırken, sağcı aday François Fillon’un seçmenlerinde ise bu oran yüzde 76.

Jean-Luc Mélenchon’a oy vereceğini beyan edenlerin yüzde 74’ü de ‘kararından emin’ olduğunu söylüyor. Seçim vaatleri bakımından Mélenchon’a en yakın adaylardan olan PS’li Benoit Hamon’a oy vereceğini söyleyenlerin ise sadece yüzde 53’ü ‘kararından emin’. Bu da, zaten neredeyse kemik sol seçmenden oluşan Hamon’un taraftarlarının önemli bir kısmının da Mélenchon veya liberal aday Macron lehine karar değiştirebileceği anlamına geliyor.

Anketler, ikinci turda aşırı sağcı Marine Le Pen’e karşı önde gelen her 3 adayın da seçimi kazanacağını gösteriyor.