Fransa’da tüm meslek dalları greve gidiyor!

Fransa’da Pazartesi günü avukatlar, doktorlar, hemşireler, ve pilotlar greve gidiyor. Sendikalar, grevin güçlü geçeğini bildiriyor. Toplu ulaşım ise Cuma günü greve gidecek.

Ulusal Barolar Konseyi Başkanı Christiane Feral-Schuhl, emeklilik reformuna karşı eylemlerin “son derece güçlü” geçeceğini açıkladı.

Konsey, Pazartesi günü grevlere paralel olarak Paris’te bir yürüyüş düzenleyecek. Bu yürüyüşe, doktorlar, hemşireler, kineziterapistler, pilotlar ve hostesler de katılacak.

Farklı meslek dallarının çalışanları saat 13.00’te Opera meydanında yürüyüşe başlamayı planlıyor.

Paris’te basın toplantısı düzenleyen Feral-Schuhl, neredeyse tüm baroların eyleme katılacağını ve avukatların trenlerle Paris’e akın edeceğini söyledi.

Ulusal Pilotlar Sendikası (SNPL) de emeklilik reformuna karşı güçlü bir şekilde mücadele edeceklerini bildirirken, Fransa Doktorlar Federasyonu (FMF), emeklilik haklarının çalınmasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Serbest Doktorlar Birliği, hükümetin kendilerini dinlememesi halinde “tamamen iş durdurmaya” hazır olduklarını belirtti.

TOPLU ULAŞIMDA KARA GÜN

Emeklilik reformuna karşı Paris’te metrolar dahil toplu ulaşım sektöründe 13 Eylül’de greve gidilecek. CGT, UNSA, CFE-CGC, FO ve SUD sendikaları grev çağrısında bulundu. Bu sendikalar da grevin güçlü geçeceğini belirtiyor. En az 10 metro hattının kapanacağı verilen bilgiler arasında yer alıyor. 

1995 HAYALETİ GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan önce Nicolas Sarkozy de emeklilik sistemini hedef almış ancak büyük toplumsal tepki karşısında başarısız olmuştu. Emeklilik reformuna karşı tepkilerle birlikte 1995 yılındaki gibi yeniden büyük grevlerin yaşanabileceği belirtiliyor. Sendikalar şimdiden 21 ve 24 Eylül’de de eylemlere gitme kararı aldı.