Fransa’da tarihi grev: Yüz binler alanlara çıktı

Fransa’da sürdürülebilir genel grev kapsamında yüz binlerce kişi sokaklara çıkarak hükümetin emeklilik reform projesini protesto etti.

Ulaşımdan, ulusal eğitim ve enerji sektörüne kadar tüm temel sektörlerde yaşanan grevi ülkeyi felç ederken, öğle saatlerinden itibaren 250 dolayında merkezde yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı.

SADECE 30 KENTTE EN AZ 180 BİN KİŞİ ALANLARA ÇIKTI

En yoğun katılımın olduğu Paris, Lyon ve Marsilya hariç, resmi açıklamaya göre 30 dolayında kentte 180 bini aşkın kişi eylemlere katıldı. Sözkonusu üç kent dışında, eylemlerin çok kitlesel geçtiği kentler şöyle: Monpellier (20 bin kişi), Nantes (19 bin kişi), Clermont-Ferrand (15 bin kişi), Tours (10 bin 500 kişi) ve Rennes (10 bin kişi), Nice (10 bini aşkın kişi).

PARİS’TE YOĞUN KATILIMDAN KİTLE İLERLEYEMEDİ

Paris’teki yürüyüşte çok heterojen bir kitle dikkat çekti. Eylemciler arasında sendikalar, siyasi partiler, itfaiyeciler, öğretmenler, hastane çalışanları, anarşistler, öğrenciler yer aldı. Saat 14.00 harekete geçmesi gereken kitle, yoğun katılımdan dolayı ilerleyemedi. Ayrıca Paris’te saat 14.00 itibariyle en az 6 bin 476 kişi polis kontrolüne maruz kalırken, 65’i aşkın kişi de uyarıldı.

MARSİLYA'DA 150 BİN KİŞİ SOKAKLARA ÇIKTI

Marsilya'da büyük bir yürüyüş düzenlendi. Sendikalara göre 150 bin kişi bir araya geldi. Eylem saatlerce sürdü.  Eyleme katılan CGT sendikasının il sekreteri Olivier Mateu, reformun hükümet politikasına karşı tüm öfkelerin katalizörü olduğunu belirtti.

LYON'DA ONBİNLER HÜKÜMETE KARŞI BULUŞTU

Lyon'da emeklilik reformuna karşı yürüyüş saat 11.00'da başladı. Polis kaynakları 21 bine yakın katılım olduğunu öne sürdü. Gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Sendikalar Lyon'daki eyleme ilişkin henüz bir bilanço vermedi. 

METRODA GREV UZATILDI

Bu arada Paris bölgesi toplu ulaşım ağı RATP’de grev 9 Aralık Pazartesi gününe kadar uzatıldı. Gün içinde metroda, otomatik iki hat dışında tüm hatlarda ulaşım durdu.

Demiryolu ulaşımı (SNCF) yüzde 90 oranında durdu. Ulusal eğitim, medya organları, polisler, çöp toplayıcıları, avukatlar, rafineriler, hava yolları, enerji sektörü, itfaiyeciler ve daha çok sayıda sektör greve gitti. Fransız petrol devi TOTAL tarafından yönetilen yedi rafineri bloke edildi. Demiryolları kuruluşu SNCF, tren sürücülerinin yüzde 85,7’sinin iş durdurduğunu açıkladı.

CGT sendikasına göre nükleer faaliyet alanında greve katılım yüzde 85, termik enerji alanında ise yüzde 100 katılım oldu.

GAZETELER ÇIKMADI, RADYOLAR ÇALIŞMADI, EIFFEL KAPANDI

Grev nedeniyle gazeteler de çıkmazken, kamu radyosu yayınlarını durdurdu. Fransa’nın sembolü olan Eiffel kulesi çalışanları da greve gittiği için, kule kapalı kaldı.

'GREV KIRICI' BİNLERCE TROTİNETE EYLEM

Paris’te elektrikle çalışan trotinetlerin kullanılmaması için, kimliği belirsiz kişilerce kodları görünmez hale getirildi. Bu da alternatif ulaşım yapmak isteyenler için kötü bir haber oldu. Eylemi çevreci hareket Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) üstlendi. Hareket, trotinetler için “grev kırıcı” ifadesini kulandı. Paris, Lyon ve Bordeaux kentlerinde toplam 3 bin 600 trotinet sabote edildi. 

CGT: YAŞANANLAR ÖFKENİN DÜZEYİNİ GÖSTERİYOR

Eylemlere öncülük eden temel sendika CGT’nin Genel Sekreteri Philippe Martinez, “Bugün yaşananlar öfkenin düzeyini gösteriyor” dedi. Martinez, hükümeti reform projesini gözden geçirmeye çağırdı. İşçi Gücü (FO) sendikasının genel sekreteri Yves Verrier, bu eylemlerin gerektiği zamana kadar süreceğini belirterek, “Hükümetin geri adım atmayacağımızı anlaması gerekiyor. Puanlı tek emeklilik rejiminin geri çekilmesini istiyoruz” dedi. Fransız hükümeti mevcut emeklilik sistemindeki 42 özel rejimi, puanlı tek bir sistem haline getirmek istiyor.