Fransa’da sol seçmenin tavrı belirleyici olacak

Fransa’da ikinci tur için sol seçmenin sandığa gitme oranının belirleyeceği olacağı ifade ediliyor.

Fransa’da göç ve AB karşıtı Marine Le Pen’le liberal aday Emmanuel Macron arasındaki ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adayların diğer partilerin oylarını çekme çabaları artarken, seçimlere katılımın özellikle sol seçmen arasında düşük olacağı endişesi hakim.

Sağ ve popülist adaylara oy veren seçmenin bir kısmının Le Pen’e destek vereceği bilinirken, ilk turda Jean-Luc Mélenchon başta olmak üzere iktidar partisi (PS) dışındaki sol adaylara oy veren seçmenin ikinci turda takınacağı tavır belirleyici olacak.

23 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 24 oy alan ‘sosyal liberal’ aday Emmanuel Macron ile yüzde 21,3 oyla ikinci tura kalmayı başaran aşırı sağcı Marine Le Pen’in seçim kampanyaları giderek kızışıyor.

İlk turda yüzde 20 oy alarak elenen sağcı François Fillon’un ve partisi Cumhuriyetçiler’in (LR) yanı sıra Sosyalist Parti (PS), Komünist Parti (PCF) ve Yeşiller Macron lehine sandığa gidilmesi çağrıları yapmıştı.

Seçimlerde yüzde 19,6 oy oranıyla solda güçlü bir çıkış yakalayan France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) hareketi adayı Jean-Luc Mélenchon’un ikinci tura dair çağrı yapmaması dikkat çekiyordu. Harekete destek veren 450 bin kadar üyenin görüşünün alınması ardından açıklama yapması beklenen Mélenchon, dün yaptığı açıklamada, sandığa gideceğini söyledi.

Ancak Mélenchon’un oyunu adaylardan birine mi yoksa boş mu kullanacağını belirtmemesi belirsizliği daha da arttırdı. Emmanuel Macron’un liberal vaatlerine karşı sert eleştirileriyle bilinen Mélenchon’un üstü kapalı da olsa aşırı sağcı adaya karşı oy kullanılması çağrısı yapmaması Macron’a yönelik sol seçmenin bir kısmında var olan tepkiden de kaynaklanıyor.

Merkez sağ ve sol siyasetçilerin yanı sıra medyanın da desteğini arkasına alan Macron’a yönelik ‘ultra liberal’ eleştirilerine karşı “Liberal değil, sosyal liberal” yönündeki savunma çabaları da sol seçmenin Le Pen’e yönelmesini amaçlıyor.

SOL SEÇMEN SANDIĞA GİTMEKTE GÖNÜLSÜZ, KATILIM DÜŞECEK

Aşırı sağcı Marine Le Pen’in babası Jean-Marie Le Pen’in ikinci tura kaldığı 2002 seçimlerinin aksine bu yıl karşısında bir ‘Cumhuriyet Cephesi’nin olmaması da en önemli avantajı. Jean-Marie Le Pen’e oranla ırkçı söylemleri yumuşatan ve daha ziyade devletçi, Avrupa karşıtı ve ekonomik alanda korumacı bir dili sahiplenen Marine Le Pen’in merkez sağ seçmenden Macron’la eşit oranda oy alabileceği tahmin ediliyor.

Anketler Emmanuel Macron’un yüzde 60 civarında bir oyla ikinci turda seçileceğini gösterse de, sol seçmenin tepkili olduğu liberal adaya oy vermekte de pek gönüllü olmadığı gerçeği ortada duruyor.

IFOP tarafından yayınlanan son ankete göre ilk turda yüzde 77,8 olan seçimlere katılım ikinci turda yüzde 71’e kadar düşecek. Bu ise, 1969 seçimleri haricinde son 50 yıldaki en düşük katılım oranının gerçekleşmesi demek.

MELENCHON SEÇMENLERİNİN BEŞTE İKİSİ SANDIĞA GİTMEYECEK

OpinionWay anketine göre ise, sol aday Jean-Luc Mélenchon’a oy veren seçmenlerin yüzde 45’i Macron’a, yüzde 15’i de aşırı sağcı Marine Le Pen’e oy vermeyi düşünüyor. Ancak Mélenchon’un seçmenlerinin yüzde 40’lık bir kısmı ise sandığa gitmeyeceğini beyan ediyor.

Le Pen’in propagandasında Jean-Luc Mélenchon’un kullandığı sol retoriği sahiplenme taktiği de son günlerde dikkat çeken bir diğer ayrıntı. Zira daha önce yapılan anketler, liberal politikalara tepkili olan ve geçmişte sol partilere oy veren dar gelirli çalışanların zaten önemli bir kısmının ilk turda Le Pen’e oy verdiğini gösteriyor. Le Pen, Mélenchon’un ciddi oy artışı sağladığı söylemlerini kullanarak bu kesimi kendisine çekmeye çabalıyor.

Diğer anket şirketleri de, yüzde 6 gibi düşük bir oyla elenen iktidar partisi PS’nin seçmenlerinin üçte ikisinin Macron’a oy vereceğini gösteriyor.

ULUSALCI ADAY DUPONT-AIGNAN DA LE  PEN’E DESTEK VERİYOR

Buna rağmen Le Pen’in yüzde 5’e yakın oy alan AB karşıtı Nicolas Dupont-Aignan’ın seçmenlerinin büyük kısmından destek görmesi de Macron cephesini endişelendiriyor.

Nicolas Dupont-Aignan’ın dün akşam yaptığı açıklamayla Marine Le Pen’le Ulusal Meclis seçimlerinde ortaklıkta anlaştığını duyurması da seçimlerin sonuçlarını az da olsa etkileyecek düzeyde.