Fransa’da liberal aday Macron ile aşırı sağcı Le Pen ikinci turda

Fransa’da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura merkez-liberal aday Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Marine Le Pen kalmayı başarırken, iktidar partisinin adayı tarihin en düşük oyunu aldı.

Sol seçmenin umudu olan Jean-Luc Mélenchon 2 puan farkla ikinci tura kalma şansını kaçırırken, sağ partiler ilk kez ikinci turdan mahrum kalıyor.

Farklı anket şirketlerinin sandık çıkışı sonuçlarına göre 2014-2016 arasında Ekonomi Bakanı olarak görev yapan 39 yaşındaki Emmanuel Macron oyların yüzde 23 ile 24 kadarını alarak birinci oldu. Aşırı sağcı Marine Le Pen ise yüzde 22 oyla ikinci tura kalan diğer aday olmayı başardı.

Jean-Luc Mélenchon’un yüzde 19,5 ile 20 arası değişen oylara ulaştığı seçimlerde hakkında Mart ayında soruşturma açılan sağcı aday François Fillon da yüzde 19-20 arasında kaldı.

İktidardaki Sosyalist Parti’nin (PS) adayı Benoit hamon ise farklı şirketlerce yüzde 6-6,5 oy oranında gösteriliyor. Nicolas Dupont-Aignan’ın yüzde 5 oy aldığı seçimlerde diğer adaylar ise yüzde 1 ile altında oylarda kaldılar.