Fransa’da kamu radyo ve televizyonları grevde

Fransa’da hükümetin görsel-işitsel lisans ücretinin kaldırılmasını içeren planına karşı kamusal radyo ve televizyon kurumları greve gitti.

Hükümet, sonbaharda görsel-işitsel lisans ücretini kaldırmayı planlıyor. Dinleyici ve izleyicilerden alınan verginin kaldırılması projesi medya çalışanları tarafından bağımsız yayıncılığa karşı bir tehdit olarak görülüyor.

France info, France Inter, France Culture radyoları ile France 2, France 24 ve Franceinfo televizyon kanalları, hükümetin planına karşı bu salı günü greve gitti.

CGT-CFDT-FO-SNJ-SUD-UNSA-CGC-CFTC sendikaları Fransa Radyo Televizyon Kurumu ile France Médias Monde (France 24, RFI, MCD), Arte ve Ina çalışanlarını greve çağırmıştı.

Sendikalara ve grevcilere göre, hükümet tarafından vaat edilen birkaç yıla yayılan bütçe lehine lisans ücretinin kaldırılacağının ilan edilmesi, finansman ve bağımsız yayıncılıkla birlikte kamu yayıncılığını tehdit ediyor.

 

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, seçim kampanyası sırasında alım gücü adına görsel-işitsel vergiyi kaldırma vaadinde bulunmuştu.

Mevcut durumda metropoldeki hanelerde televizyon izlenmesinden 138, deniz aşırı bölgelerde ise 88 euro vergi alınıyor. Bu da metropolde günde 38 sent, deniz aşırı bölgelerde 24 sente denk geliyor. Bilgisayar, cep telefonu veya tabletlerde izlendiğinde herhangi bir ücret alınmıyor. Her yıl, televizyonu olan 23 milyon hane sözkonusu miktarı ödüyor. Bu vergi, 3,2 milyar euroluk bir tutarı temsil ediyor. Yapılan bir ankete göre Fransızların sadece yüzde 16’sı mevcut verginin korunmasını istiyor.  

Bu kaynak, kamu televizyonlarında önce akşamları ve ardından çocuk programlarındaki reklamların kaldırılmasından bu yana daha da stratejik hale geldi.

Lisans ücretlerinin kaldırılması, 3 milyar euroyu aşan bir açığa yol açacak. Devlet, bu miktarı karşılama vaadinde bulunuyor.

Ancak sendikalar ve grevciler, kamu yayıncılığı bütçesinin "hükümet tarafından kararlaştırılamayacağı ve yıllık maliye yasalarına ilişkin oylama kaprislerine tabi tutulamayacağını” düşünüyor.

Sendikalar tarafından yapılan bir açıklamaya göre, "(kamu yayıncılığı bütçesi) Bilgi ve kültürel çeşitlilik açısından ekonomik ve siyasi bağımsızlığını mümkün olduğunca garanti eden tahsis edilmiş bir kaynağa sahip olmalı".

Sözkonusu vergi sadece Fransa’ya özgü değil. Fransızlar, Avrupa ortalamasına göre 138 euro ile yüksek bir miktar ödese de, bu miktar Avusturyalıların için 300 euro, Almanlar için 210 euro, İngilizler için 173 euro olarak dikkat çekiyor.