Fransa’da halk polis şiddeti ve güvenlik yasasına ‘dur’ diyecek

Fransa’da bugün birçok şehirde hem ‘Genel Güvenlik’ yasa tasarısına hem de son günlerde gündemden düşmeyen polis şiddetine sokağa çıkılıyor.

Polisin görev dışında silah taşımasından, yurttaşların güvenlik görevlilerinin görüntülerinin çekilmesinin yasaklanmasına kadar birçok başlık içeren yeni güvenlik yasa tasarısı, Fransa’da sert tartışmalara neden oluyor. Buna ek olarak geçtiğimiz Cumartesi’nden bu yana ülkeyi sarsan polis şiddetine dair görüntüler, gündemden düşmüyor.

FRANSA'DAKİ ŞİDDETE KARŞI ALMANYA'DA DA EYLEM VAR

Aralarında çok sayıda sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşunun olduğu kurumların çağrısıyla bugün ülke genelinde eylemler düzenlenecek. ‘Genel Güvenlik Yasası’ adıyla Ulusal Meclis’te tartışılan tasarıya karşı düzenlenecek eylemler Lille, Paris, Strasburg, Clermont-Ferrand, Montpeiller, Bordeaux ve Lyon gibi büyük şehirlerde düzenlenecek. Eylemlerin ülke dışına da taşacağı ve bugün Almanya’nın başkenti Berlin’deki Fransız büyükelçiliği önünde de protestoların düzenleneceği duyuruldu.

Eylemlere CGT, FO, FSU, Solidaires gibi sendikaların yanı sıra UNEF adlı üniversite derneği ile liseli öğrenciler de katılım çağrısı yaptı. Ayrıca Attac ve Ulusal Gazeteciler Sendikası da eylem çağrısı yaptı.

Fransızcası ‘Sécurité Globale’ olan yasa tasarısına karşı ‘StopLoiSecuriteGlobale’ sloganıyla düzenlenecek eylemlerde, son dönemlerde gündemde olan polis şiddeti ve ‘polisin cezasızlığı’ da protesto edilecek.

AŞIRI ŞİDDET UYGULAMALARIYLA GÜNDEMDELER

Yasa tasarısının tartışıldığı bir ortamda geçtiğimiz hafta Paris’te göçmenlerin kaldığı bir sokak kampının dağıtılması sırasında aşırı şiddet kullanımı yoğun tartışmalara neden olmuştu. Hafta içinde ise yine geçtiğimiz hafta siyahi bir rap sanatçısının stüdyosunda polisin uyguladığı şiddet gündeme gelmişti.

Michel Zecler adlı sanatçıyı maske takmadığı için takip eden 4 polis, sanatçının evine girdikten sonra ağır bir şekilde darp ettikten sonra gözaltına almışlardı. Yaşanan şiddet Zecler’in stüdyosundaki güvenlik kamerası ile komşularının cep telefonu görüntüleriyle ortaya çıkmıştı. Ancak bundan haberdar olmayan polisler, gözaltına aldıkları Zecler’in kendilerine saldırdığını ve şiddet uyguladığı yönünde ifade vermişlerdi. Olayın açığa çıkması ardından polislerden üçü hem orantısız şiddet kullanmak hem de yalan ifade vermekten açığa alınmışlardı.

GAZETECİLİK DE ZORLAŞACAK

Polis şiddeti ve çıkması beklenen yasa tasarısı gazetecileri de ilgilendiriyor. Geçtiğimiz hafta göçmenlere yönelik müdahalede bir gazeteci de polis tarafından darp edilmişti. Ayrıca yasa tasarısında polis memurlarının ‘güvenlik gerekçesiyle’ görüntülerinin alınması yasaklanmak isteniyor. Bu da hem birçok yurttaşın teknolojinin bunca hayatımıza girdiği bir ortamda ‘suçlu’ konumuna düşmesini hem de gazetecilerin eylemlerde habercilik yapmasının zorlaşmasını beraberinde getirecek.