Fransa’da emeklilik reformuna karşı en ciddi eylem 17 Aralık’ta

Fransa’da hükümetin emeklilik reformunda ısrar edeceğini ilan etmesi ardından en büyük sendikalar birliği CFDT ile reforma ılımlı yaklaşımıyla bilinen CFTC’den de 17 Aralık’taki ulusal çaptaki eylemlere çağrı geldi.

Başbakan Edouard Philippe tarafından dün yapılan açıklamada, 2022 yılından itibaren 2004 doğumluları; 1975 ve sonrası doğumluları ise 2025 sonrası dönem için içerecek şekilde değiştirilecek emeklilik sisteminde ısrar edileceği duyurulmuştu.

Bugüne kadar emeklilik maaşı hesaplamasında kullanılan çeyrek yıl sistemine son verilerek, en az 172 çeyrek yıl çalışmış olma şartı kaldırılmak isteniyor. Halen her bir çeyrek yıl için en az brüt 1500 Euro üzerinde maaş almış olmak gerekirken, emeklilik maaş hesaplamasında bireyin çalıştığı sürede en iyi kazandığı 25 yılın ortalaması da dahil ediliyordu. Yeni sistemde ise alınan maaşlara göre puan biriktirmeye gidilecek. Öte yandan ortalama 64 yaşında emekli olan bir çalışanın alacağı en düşük emekli maaşı bugünkü değerle 1000 Euro olacak.

DİĞER SENDİKALAR DA REFORMA KARŞI YENİ EYLEMLERE ÇAĞIRDI

5 Aralık’tan bu yana emeklilik reformuna karşı en kararlı biçimde mücadele eden CGT ve FO gibi sendikalar birliğinden sonra reforma kısmen destek veren CFTC de eylem kararı aldı. 17 Aralık’ta ulusal çapta düzenlenecek grev ve eylemlere Fransa’nın özel sektörde CGT ile birlikte en büyük çalışan sendikaları konfederasyonu olan CFDT de katılacak.

CFDT Genel Sekreteri Laurent Berger, hükümetin halen 62 olan emeklilik alt yaş sınırına ek olarak ‘denge yaşını’ 64 olarak duyurmasının ‘kırmızı çizginin aşılması’ olarak nitelendirdi.

Bugüne kadar emeklilik reformuna destek vermesiyle bilinen CFTC adlı sendikalar konfederasyonu da 17 Aralık’taki grev ve eylemlere katılım çağrısı yaptı. CFTC, özellikle puan sistemine taraf olmasına karşılık 64 yaşında emeklilik ve özellikle ağır işlerde çalışan emekçilerin haklarının gözetilmemesine karşı çıkıyor.