Fransa’da 1 günde 6 aylık yağış düştü: 11 ölü

Fransa’nın güneyinde hafta sonunda yağan yağışlar nedeniyle meydana gelen sellerde en az 11 kişi yaşamını yitirirken, bazı kişilerin de kayıp olduğu bildirildi.

Ülkenin güneyinde İspanya sınırına yakın Aude ilinde Pazar gecesi yağan aşırı yağmurlar nedeniyle birçok beldede seller büyük tahribat yarattı. Dün gün boyunca devam eden yağışların bölgeye 6 ayda düşen yağışlara denk olduğu bilgisi verildi.

Aude Valiliği’nce yapılan açıklamaya göre, seller nedeniyle Trèbes şehrinde 6, Villegailhenc’te 2, Villardonnel, Villalier ve Carcassonne komünlerinde ise birer kişi yaşamlarını yitirdi. Valilik daha önce ölü sayısını 13 olarak vermişti.

Valiliğe göre sellerde 8 kişi ağır yaralanırken, 2 kişi de halen kayıp.

Aude ilinin yanı sıra çevredeki diğer illerde de etkili olan yağışlar nedeniyle çok sayıda köprünün yıkıldığı, kara ve demiryollarının da zarar gördüğü bilgisi de verildi.

METEOROLOJİNİN HATASI KABUL EDİLDİ

Halen vekaleten Başbakan Edouard Philippe’nin yürüttüğü İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, aşırı yağışların beklenmedik bir şekilde bölgeyi vurduğu kaydedildi. Fransız meteoroloji kurumunun hatalı tahmin yaptığını itiraf eden Bakanlık Sözcüsü Frédéric de Lanouvelle, normal şartlarda ‘kırmızı alarm’ verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Beklenmedik bir şekilde bir günde 6 ayda yağacak kadar yağmurun düştüğü Aude ilindeki felaket nedeniyle Başbakan Edouard Phlippe de bölgeye geldi. Hükümetin halen binlerce evin elektriksiz olduğu ildeki mağdurları geçici olarak kamuya ait binalara yerleştirdiği duyuruldu.

Fransa’dan önce Portekiz’de de Leslie adı verilen fırtına nedeniyle en az 28 kişi hayatını kaybetmiş, 300 bini aşkın hane de elektriksiz kalmıştı.