Fransa askerlerini Burkino Faso’dan çekiyor

Fransa hükümeti Mali’nin ardından Burkina Faso'daki birliklerini de çekme kararı aldı. 400 Fransız askerinin bir ay içinde Burkina Faso’yu terk edecek. Fransa’nın çekilmesi Orta Afrika’da dengeleri değiştirecek.

Burkina Faso hükümeti geçtiğimiz günlerde Fransız güçlerinin statülerine ilişkin 2018'deki anlaşmanı iptal edip Paris’e topraklarında konuşlandırılan Fransız askeri birliklerinin çekilmesi talebini iletmişti.

Burkina Faso’nun talebine Paris’ten cevap gecikmedi. Burkina Faso’nun talebini yerine getirerek anlaşmanın şartlarına uyacaklarını bildiren Fransa Dışişleri Bakanlığı, 2018’de iki ülkenin imzaladığı askeri anlaşmanın şartlarına göre, fesih tarihinin bir sonra yürürlüğe girebileceğini duyurdu.

Anlaşmanın feshedilmesiyle birlikte Fransa’nın bir ay içinde “Fransız Sabre Operasyonu” adıyla Burkino Faso’da görevlendirdiği 400 askeri geri çekmek zorunda kalacak. Fransız basınına konuşan Paris’teki yetkililer, son askeri birliğin Şubat ayı sonu itibarıyla Burkino Faso’yu terkedeceğini bütün askeri ekipmanlarının çekilme işleminin ise Nisan ayını bulacağını duyurdu.

Burkino Faso’dan çekilecek Fransız askerleri ise komşu ülke Nijer’e nakledilecek. Fransa’nın Nijer’de ise toplam 2 bin askeri bulunuyor. Afrika’nın tam ortasında bulunan ve Sahel bölgesi ülkelerinde ise Fransa’nın toplam askeri sayısı 5 bin 500’ü bulan birlikleri var.

FRANSA’NIN ÇEKİLMESİYLE DEĞİŞEN DENGELER

Paris hükümetinin Mali’den sonra Burkino Faso’da da askeri varlığına son vermesi, yüzyıllardır Fransız sömürgeciliğinin hüküm sürdüğü Afrika kıtasının orta kesiminde güç dengelerini değiştirecek. Fransa’nın çekilmesiyle oluşan “boşluğu” ise Vladimir Putin yönetimindeki Rusya’nın dolduracağı ifade ediliyor.

Zaten geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen anti-Fransız askeri cuntasının ardından Burkina Faso’nun yeni yönetimi Rusya ile birçok alanda ilişkilerini artırdı. Burkino Faso Başbakanı Apollinaire de Tambèla da önceki gün Rus Büyükelçisi ile yaptığı görüşmenin ardından “Rusya bizim için akıllıca bir tercih, Ruslarla dostluğumuzu güçlendireceğiz” dedi.

Dünyanın en iyi altın ihracatçısı ülkelerin başında gelen Burkina Faso’nun yeni hükümetinin Rusya ile yaptığı anlaşmaların başında ise altın madenleri bulunuyor. Burkina Faso’nun kuzeyinde bulunan üç altın maddenin işletilmesi şu anda Rus altın şirketi Nordgold’un elinde.