Fransa: ABD İran ile ticareti engellemek için güçlü baskı yapıyor

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, ABD’nin dolara başvurmadan İran ile ticaret yapmak için Avrupa mekanizmasının hayata geçirilmesine karşı “çok güçlü” bir baskı yaptığını açıkladı.

ABD’nin yaptırımlarına maruz kalmamak için İran ile ticaret için öngörülen mekanizma henüz işlev kazanmadı.

Berlin, Paris ve Londra 31 Ocak günü, dolara başvurmadan İran ile ticaretin sürdürülmesi amacıyla, Instex adlı sistemi ilan etmişlerdi.

Paris’te diplomatik basın derneği ile bir toplantı yapan Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Amerikan baskısının “bu konuda güçlü, çok güçlü ve çok direk” olduğunu söyledi.

Le Maire, “Siyasi sorumlular, yönetim ve bu konuya dahil olan herkese baskılar var” diye ekledi.

Fransız Bakan, İranlı yetkililerin 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan çıkma yönündeki tehditlerinin de kendilerine yardımcı olmadığını belirtti

“İran sürekli anlaşmadan çıkacağı tehdidinde bulunuyor, bu ticari değişim olasılığını kolaylaştırmıyor” diyen Le Maire, Instex sisteminin İran değil, genel olarak Avrupa’nın egemenliği için olduğunu belirtirerek, “Ticari ilişkilerimizde egemen olmak ve özgürce bir devletle ticaret yapmaya karar vermek istiyoruz” diye konuştu.

ABD, Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve İran’a karşı yeniden yaptırımlara göndü. ABD’nin İran üzerindeki baskıları giderek tırmanırken, Tahran yönetimi de 8 mayıs günü anlaşmadaki bazı taahhütlerini askıya aldı ve imzacı diğer ülkelere söz verdikleri mekanizmayı hayata geçirmeleri için 60 gün süre verdi.