Filistin Başbakanı: İsrail ilhak ederse devlet ilan ederiz

Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed İştiyye, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesi halinde 1967 sınırlarına dayanan bir devlet ilan edecekleri uyarısında bulundu.

Ramallah’da yabancı basın derneği üyelerine konuşan Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed İştiyye, İsrail’in ilhak planında ileriye gitmesi durumunda, bunun Filistin Yönetimi ile geçmişte yapılan anlaşmaların ağır ihlali olacağını belirtti.

Başbakan, güvenlik alanında sona eren işbirliğinin yanısıra, İsrail’i tanımanın da zan altına alınabileceğini ifade etti.

İştiyye, “Eğer İsrail Batı Şeria’yı ilhak ederse, 1967 sınırlarına dayalı bir devlet ilan edeceğiz” dedi.

EREKAT: İLHAK OLURSA FİLİSTİN YÖNETİMİ ÇÖKER

Pazar günü Filistin Kurtuluş Hareketi Genel Sekreteri Saib Erekat, İsrail’in Batı Şeria’da “bir metreyi ilhak etmesi halinde Filistin yönetiminin yıkılacağı” uyarısında bulunmuştu.

Filistin yönetiminin baş müzakerecisi Saib Erekat Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada “Eğer Batı Şeria’nın bir metresini ilhak ederseniz, nehir (Ürdün) ve deniz (Akdeniz) arsında bulunan her şeyin sorumlusu olursunuz” dedi.

Erekat, “Eğer ilhak hayata geçerse, Filistin Yönetimi ayakta kalamaz. (İsrail Başbakanı Benyamin) Netahyahu Filistin Yönetimi’nin yıkılması ve Hamas’ın Gazze Şeridi’nde sürmesini istiyor” diye ekledi.

İsrail hükümetinin ABD’nin oluşturduğu ilhak planına ilişkin girişimlerini 1 Temmuz’da sunması bekleniyor.

Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesi ABD planında yer alıyor. 28 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump tarından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor.

Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsedilemiyor.