Fas-İspanya sınırında insanlık trajedisi: 23 ölü

İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı Melilla’ya girmeye çalışan onlarca göçmen hayatını kaybetti. Fas polisinin şiddeti ve insanlık dışı muameleleri tepkiye neden oldu.

Fas’ın kuzeyinde 2 bin dolayında göçmen Melilla’ya geçmeye çalıştı. Faslı yetkililer bu sırada hayatını kaybeden göçmenlerin sayısının 23’e yükseldiğini duyurdu.

18 göçmen ve bir güvenlik gücü mensubunun da tıbbi gözetim altında olduğu bildirildi.

Bu bilanço, her iki ülke arasındaki göç teşebbüsleri sırasına yaşanan en ağır insani bilanço oldu.

SORUŞTURMA AÇILMALI

Birçok Faslı dernek soruşturma başlatılmasını istedi. Melilla sınırındaki Fas kenti Nador’da Fas İnsan Hakları Derneği’nin göçmen dosyası ile ilgilenen Omar Naji, “Bu dramın yaşandığı tüm koşulların ortaya çıkarılması için derinleştirilmiş bir soruşturma açılmasında ısrar ediyoruz” dedi.

AFP’ye konuşan Naji, “Bu Nador veya Fas’ta asla görülmemiş bir şey” dedi. Naji’ye göre 27 göçmen öldü. Bilançonun daha da ağırlaşabiliceği belirtiliyor.

MADRİD MAFYAYI SUÇLADI

İspanya’nın sosyalist başbakanı Pedro Sanchez, bu dramı "İspanyol toprakları olan bir şehre insan ticareti yapan mafyaların şiddetli ve organize saldırısı" olarak nitelendirdi.

Sanchez, Madrid'de düzenlediği basın toplantısında, "Dolayısıyla ülkemizin toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırıdır" dedi.

İspanyol yetkililere göre toplam 130 göçmen Melilla’ya girebildi. Bunlardan birinin hastanede tedavi altında olduğu belirtildi.

FAS’A GÖRE ‘İTİŞİP KAKIŞMADAN’ ÖLDÜLER

Ölümlerden göçmenleri sorumlu tutan Faslı yerel yetkililer, "göçmenlerin çok şiddetli yöntemlerinin kullanıldığı bir saldırı" sırasında "demir çitten itişip kakışarak ve düşerek" öldüklerini savundu.

Uluslararası Göç Örgütü ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ortak bir açıklama ile endişelerini dile getirerek, göçmen ve mültecilerin güvenliğinin tüm koşullarda öncelemenin gerekliliğine vurgu yaptı.

PODEMOS PARLAMENTERİ: SORUŞTURMA AÇILMALI

İspanya hükümetinde yer alan radikal sol parti Podemos’tan Avrupa parlamenteri Idoia Villanueava, “Olayları ve sorumluları açıklığa kavuşturmak için bir soruşturma gerekiyor” dedi.

İNSANLIK DIŞI MUAMELELER

Çok sayıda görgü tanığı ve sanal ağlarda paylaşılan görüntüler polis şiddetini öne çıkarıyor. Görüntülerde polisin insanlık dışı muamelelerde bulunduğu, üst üste atıldı, yerde yatan göçmenlere şiddet uyguladığı ve çok sayıda hareketsiz bedenin yerde yattığı görülüyor.

ABİDA: TEMEL SORUMLU AB’NİN GÖÇMEN POLİTİKASI

Melilla Belediye Başkanı Eduardo de Castro, göçmenlerin bu kez geçme teşebbüsü şiddetli olmakla birlikte Fas’ın “ölçüsüz yanıt” verdiği tepkisinde bulundu.

Fas İnsan Hakları Derneği’nin Nador şubesi başkanı Muhammed Amin Abida, “Bu felaketin temel sorumlusu Avrupa Birliği’nin Fas ile işbirliği yaparak yürüttüğü göçmen politikasıdır” dedi.