FARC ve ELN barış sürecine sadık kalacak

Kolombiya’nın iki büyük gerilla hareketi FARC ve ELN, seçimlerden sonraki hükümetler de barış sürecine bağlı kalacaklarını açıkladı.

FARC ve ELN yaptıkları ortak açıklamada, mevcut siyasi çözüm çabalarına, Mayıs 2018 seçimlerine ilişkin tartışmalara katılan farklı güçlerin katılmasını istedi.  FARC ve ELN heyetleri, sıradışı bir şekilde Küba’da iki günlük bir toplantı yaptı.

Ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC, Latin Amerika’nın en eski silahlı çatışmasına son vermek için geçen yıl Kasım ayında hükümetle barış anlaşması imzaladı. Halen aktif olan son gerilla hareketi ELN ile hükümet arasındaki müzakereler ise devam ediyor. 

Timoşenko adıyla daha çok tanınan FARC’ın şefi Rodrigo Londono ile ELN’nin yöneticisi Nicolas Rodriguez, aşırı sağcıların savaş çağrılarının barış sürecini bozmaması için çaba göstereceklerini açıkladı.

Eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe’nin öncülüğünü yaptığı Kolombiya sağı, FARC ile anlaşmayı sert eleştirerek, savaş çığırtkanlığı yapıyor.

ELN barış sürecine sadık kalacağını açıklamakla birlikte, Mayıs 2018’deki genel seçimlerden önce hükümetle bir anlaşma imzalanamayacağını kaydetti.

Kolombiya’da yarım yüzyılı aşkın bir süredir devam eden savaşta, en az 260 bin kişi hayatını kaybetti, 60 bini aşkın kişi kayboldu ve 6.9 milyon kişi göçe maruz kaldı. Bu savaşın bir tarafında solcu gerilla hareketleri yer alırken, diğer yanında paramiliter sağcı gruplar ve devlet güçleri vardı.

FARC ve ELN ile başlatılan barış süreçlerinin temel mimarlarından Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, sekiz yıllık görev süresi ardından Ağustos 2017’de iktidarı terk ediyor. Kolombiya Anayasası, Santos’un yeniden aday olması önünde engel teşkil ediyor.