Ermenistan ve Azerbaycan yeniden müzakerelere başlıyor

Yukarı Karabağ konusunda 30 yıldır çatışma halinde olan Ermenistan ve Azerbaycan, Brüksel’de bir araya gelerek “barış anlaşmasını” konuştu. Arabuluculuk yapan Avrupa Konseyi’ne göre taraflar tartışmaları ilerletme konusunda anlaştı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Ermenistan ve Azerbaycan yöneticilerinin Brüksel’de pazar günü yaptıkları toplantıda Yukarı Karabağ’a ilişkin bir barış anlaşması üzerine “tartışmaları ilerletmede” konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Michel, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Brüksel’de AB’nin arabuluculuğunda “samimi ve verimli” bir tartışma yürüttüğünü savundu.

Yazılı bir açıklama yapan Michel, “Yöneticiler, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki devletlerarası ilişkileri düzenleyen gelecekteki barış anlaşmasına ilişkin tartışmaları ilerletmeye karar verdiler” dedi.

Müzakerelerin “önümüzdeki haftalarda” başlayacağını belirten Michel, her iki yöneticinin “Yukarı Karabağ’daki Ermeni nüfusunun hakları ve güvenliğini” dikkate almanın önemine vurgu yaptığını söyledi.

30 yıldır Yukarı Karabağ için çatışan Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020’deki savaş altı hafta sürmüş ve 6500’ü aşkın kişinin ölümüne yol açmıştı. Savaş, Rusya’nın arabuluculuk ettiği bir ateşkesle sonuçlanmıştı.

Türk devletinin doğrudan desteklediği Azerbaycan, anlaşma kapsamında Yukarı Karabağ topraklarının önemli bir kısmını aldı

Rusya’nın öncülüğündeki ateşkes Ermenistan’da “ulusal bir aşağılama” olarak değerlendirilerek, haftalarca protesto eylemlerine neden olmuştu.