Endonezya'da Ruang Yanardağı’nda yeni patlamalar

Endonezya'nın kuzeyindeki Ruang yanardağının cuma günü yeniden patladığı bildirildi.

Yetkililere göre patlamalar, kratere yakın bir adada yaşayan birkaç bin kişiyi tahliyeye zorlamasından birkaç gün sonra gözlemlendi.

Takımadaların volkanoloji kurumu, patlamanın yerel saatle 17.06'da meydana geldiğini ve 400 metre yüksekliğinde bir duman bulutu gönderdiğini belirtti. 

Yetkililer Ruang'ın cuma günü sakinleşmeye başladığını söylemesine rağmen, yüksek volkanik aktivite ile eşanlamlı olan en yüksek alarm seviyesini (4 üzerinden 4) korumaya devam etti. 

Yanardağın etrafında altı kilometrelik bir yasak bölge oluşturuldu. Yanardağın kayalarının denize çökmesi halinde tsunami riskinin hala yüksek olduğu belirtildi. 

Yetkililer perşembe günü yaptıkları açıklamada, yaklaşık 20 bin kişiye ev sahipliği yapan Tagulandang adasını da içeren yanardağa yakın bölgedeki 11 bin kişinin tahliye edildiğini duyurmuştu. 

2018 yılında Cava ve Sumatra adaları arasında bulunan Anak Krakatoa yanardağının krateri büyük bir patlama sırasında kısmen çökmüş ve 400'den fazla kişinin ölümüne yol açan bir tsunamiyi tetiklemişti.

Endonezya, kıtasal plakaların birleşerek önemli volkanik ve sismik faaliyetlere yol açtığı Pasifik Ateş Çemberi üzerinde yer alıyor. Ülkede yaklaşık 130 aktif yanardağ bulunuyor.