Endonezya’da dört canlı bomba saldırısı

Endonezya’da bir polis karakoluna yönelik dört canlı bomba ile intihar saldırısı düzenlendi.

Saldırıda Surabaya karakolu hedef alındı. Yetkililer en az bir polisin öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını açıkladı. Dört saldırganın öldüğü bildirildi.

Doğu Cava Eyaleti Polis özcüsü Frans Barung Mangera, “İki motosiklet üzerindeki dört saldırgan öldü ve mevcut durumda kimlikleri inceleniyor. Onlarla birlikte olan 8 yaşındaki bir kız çocuğu hayatta” dedi.

Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo, saldırıyı mahkum ederek, “Alçakça, onursuzca ve insanlık dışı bir eylem. Alanda terörizmle mücadele için alınan tedbirlerde hiçbir uzlaşıya gidilmeyecek” dedi.

Bu saldırıdan bir gün önce, Pazar günü yine Cava adasındaki Surabaya kentinde, son yılların en kanlı saldırılarından biri gerçekleşti. Aynı aileden altı kişinin yer aldığı üç intihar saldırısında kiliseler hedef alındı. 14 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı katliamı DAİŞ çeteleri üstlendi. Saldırıyı gerçekleştiren aile bireyleri DAİŞ’i destekleyen Cemaa Anşarut Dolah hareketine bağlıydı.

Bir kaç saat sonra bu kez aynı aileden üç kişi, Surabaya’ya 30 kilometre mesafedeki evlerinde meydana gelen patlamada öldü, iki kişi de yaralandı. Bu saldırıyı üstlenen olmadı. Polisin yaptığı açıklamaya göre anne ve çocuğu patlamada öldü, bombayı elinde tutan baba da polis tarafından öldürüldü. Yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi olan Endonezya, yıllardan beridir alarm halinde yaşıyor. Cemaa Anşarut Dolah hareketi çok sayıda saldırıda bulundu. Ocak 2016’da başkent Cakarta’da düzenlenen saldırıda dört sivil ve dört saldırgan ölmüştü. Bu saldırı, Endonezya’da DAİŞ çetelerinin üstlendiği ilk saldırı olmuştu.