Doğu Asya’da yoksulluk: Son 20 yılda ilk artış

Son aylardaki küresel salgın, son 20 yıldır yoksullukla mücadelede önemli ilerlemeler kaydeden Doğu Asya ülkelerinde dahi on milyonlarca kişiyi yoksulluğa itti.

Dünya Bankası verilerine göre, günlük ortalama geliri 5,5 doların altında olarak kabul edilen yoksulluk sınırı altındaki bireylerin sayısı artmaya devam ediyor. Covid-19 salgını nedeniyle Doğu Asya ülkelerinde yoksul sayısı son 20 yılda ilk kez artış gösterdi.

Yayınlanan verilere göre, Asya’nın doğusunda Covid-19 salgını öncesinde 33 milyon olarak kaydedilen yoksulların sayısı bu yıl 5 milyon daha artarak 38 milyona ulaştı. Bu ise son 20 yıldaki ilk artış demek.

1967’DEN BU YANAKİ EN DÜŞÜK BÜYÜME

Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, Çin başta olmak üzere birçok Doğu Asya ekonomisinin büyüme hızındaki düşüş dikkat çekici boyutta. Bu yıl yüzde 0,9 olarak öngörülen ekonomik büyüme, Doğu Asya’da 1967’den bu yanaki en düşük büyüme oranı olarak kayıtlara geçebilir.

Bunda bölgenin en büyük ekonomisi Çin’in yüzde 6’lardan yüzde 2’ye kadar düşecek ekonomik büyüme oranı etkili oluyor. Bölgenin diğer ülkesi Japonya veya Güney ve Kuzey Kore’de de benzer şekilde büyüme oranlardaki düşüş de yoksulluğun artmasına neden oldu.