Davos zirvesi protestoların gölgesinde başlayacak

Bir anlamda dünya liderlerinin buluşma noktası olan Dünya Ekonomik Forumu (WEF), iklim için düzenlenecek protestoların gölgesinde başlayacak.

Her yıl geleneksel olarak İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenen Davos zirvesi olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) 50’cisi, 21-24 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 117 ülkeden 3 bini aşkın siyasetçi, iş adamı, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılacağı zirveye, 50’den fazla ülke adına başkan ve başbakan düzeyinde de katılım olacak.

Katılımcılar arasındaki bazı isimler şu şekilde: “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres, IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Avrupa Merkez Bankası (ECP) Başkanı Christine Lagarde, ABD Başkanı Donald Trump, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga, Avusturya Başbakanı Sebastian Kruz, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Pakistan Başbakanı İmran Han”

‘7 TEMEL KONU ELE ALINACAK’

“Sağlığın geleceği, Gezegenimizi nasıl kurtarabiliriz? Jeopolitiğin ötesinde, Herkesin iyiliği için teknoloji, İşin geleceği, Adil Ekonomi, Daha iyi iş” gibi 7 temel ana konu altında 400 fazla oturumların düzenlenmesi bekleniyor.

Birçok dünya liderinin katılacağı zirveye aynı zamanda İran ve ABD arasında yaşanan kriz, Libya’da yaşanan gelişmeler başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan krizin de damga vurması bekleniyor.

‘PROTESTOLARIN GÖLGESİNDE BAŞLAYACAK’

Gün geçtikçe dünyanın en büyük sorunu haline geldiği gibi, milyonları sokağa çıkmasını sağlayan iklim değişikliğinin zirvede önemli bir yer ayırılması bekleniyor. Klima aktivisti Greta Thunberg’in katılımıyla bir panelin de düzenlenmesi planlanıyor.

WEF yaptığı açıklamayla iklim değişikliğinin zirvenin önemli konuları arasında olduğunu duyursa da başta çevreciler olmak üzere büyük bir kesim WEF’i protestoya hazırlanıyor. İsviçre’nin farklı kentlerinde günlerden beridir başlayan WEF’ karşı eylemlerin gün geçtikçe daha da yoğunlaşması bekleniyor.

WEF KARŞI 3 GÜNLÜK YÜRÜYÜŞ

İklim aktivistleri küresel ısınma ve çevre kirliliğine dikkat çekmek amacıyla pazar günü İsviçre’nin Landquart şehrinden Dünya Ekonomik Forumu’nun düzenleneceği Davos kasabasına 3 günlük bir yürüyüş başlattı.

“Dünyamızı koruyun”, “WEF zenginlerin yeri ya yoksullar”, “Trump’u umursamayın milyonlara kulak verin” dövizleri ve sloganları eşliğinde yürüyüşe geçen bini aşkın aktivist, 3 günün sonunda yapacakları 40 kilometrenin ardından Davos’a varmayı planlıyor. Öte yandan, aktivistler 21 Ocak’ta İsviçre’nin birçok merkezinde WEF’e karşı eylemlerinde olacağını duyurdu.

YÜKSEK GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Günler öncesinden hazırlıkları başlayan Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) yapılacağı Davos kasabası başta olmak üzere İsviçre’de güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarıldı. Davos giriş ve çıkışları polis ablukasına alındı. 11 bin nüfuslu kasaba da güvenlik gerekçesiyle 5 binin üzerinde askeri personel görevlendirildi. Kasabanın birçok yerine keskin nişancılar yerleştirilirken, 46 kilometrelik hava sahası ise uçuşa yasak bölge ilan edildi.