CPJ: Gazze savaşı gazeteciler için en ölümcül dönem oldu
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) savaşın başladığı Ekim 2023’ten bu yana Gazze, Batı Şeria, İsrail ve Lübnan’da en az 181 gazeteci ve medya çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) savaşın başladığı Ekim 2023’ten bu yana Gazze, Batı Şeria, İsrail ve Lübnan’da en az 181 gazeteci ve medya çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi.
İsrail'in 7 Ekim 2023'te Hamas'a savaş ilan etmesinin ardından başlayan Gazze Savaşı, gazeteciler açısından benzeri görülmemiş bir yıkıma yol açtı.
CPJ 27 Mayıs 2025 itibarıyla yaptığı ön incelemelere göre, savaşın başladığı tarihten bu yana Gazze, Batı Şeria, İsrail ve Lübnan’da en az 181 gazeteci ve medya çalışanı hayatını kaybetti. Bu tablo, CPJ’nin 1992’de veri toplamaya başlamasından bu yana gazeteciler en ölümcül dönemi ifade ediyor.
Gazze’de görev yapan gazeteciler; hava saldırıları, kıtlık, nüfusun yüzde 90’ının yerinden edilmesi ve binaların yüzde 80’inin yıkılması gibi son derece tehlikeli koşullar altında çalışıyor.
CPJ, 130’dan fazla gazeteci hakkında ölüm, tutuklama ve yaralanma iddialarını da araştırıyor; ancak bölgedeki ağır koşullar bilgiye erişimi zorlaştırıyor.
CPJ Program Direktörü Carlos Martinez de la Serna, “Gazze’deki savaş başladığından beri gazeteciler, yaptıkları haberlerin bedelini en ağır şekilde, hayatlarıyla ödüyor. Ne koruma, ne ekipman, ne uluslararası destek, ne de temel ihtiyaçlara erişimleri var ama hâlâ dünyaya gerçeği anlatmak için çalışıyorlar” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Uluslararası hukukta gazeteciler, sivil sayılıyor ve korunuyor. Sivillerin kasten hedef alınması ise savaş suçu olarak tanımlanıyor. Mayıs ayında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Hamas ve İsrail liderleri hakkında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında yakalama kararı çıkarılması talebinde bulundu.
CPJ’nin verilerine göre:
* 181 gazeteci ve medya çalışanı hayatını kaybetti: 173'ü Filistinli, 2’si İsrailli, 6’sı Lübnanlı.
* 96 gazeteci yaralandı.
* 2 gazeteci kayıp.
* 86 gazeteci tutuklandı.
* Çok sayıda gazeteci; saldırı, tehdit, sansür, siber saldırı ve aile üyelerinin öldürülmesi gibi hak ihlallerine maruz kaldı.
CPJ, şu ana kadar en az 17 gazeteci ve 2 medya çalışanının doğrudan İsrail güçleri tarafından hedef alındığını ve bu ölümleri cinayet olarak sınıflandırdığını açıkladı. En az 20 vaka hakkında ise hedef alındığına dair güçlü şüpheler bulunduğu, ancak araştırmaların sürdüğü bildirildi.
CPJ ayrıca, İsrail ordusunun gazetecileri kasıtlı olarak hedef aldığı iddialarının çoğunun cezasız kalmasına son verilmesi gerektiğini vurguladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), gazetecilerin kasıtlı hedef alınmadığını savunsa da savaşın başında gazetecilerin güvenliğini garanti edemeyeceğini açıklamıştı.
Birleşmiş Milletler uzmanları da şubat ayında yaptıkları açıklamada, “Özellikle Gazze’de son aylarda gazetecilere yönelik saldırıların, uluslararası hukukun açıkça ihlali olduğunu” ifade ederek endişelerini dile getirmişti.