Burundi'de köye saldırı : En az 26 ölü

Burundi’nin kuzey batısındaki bir köy silahlı bir grup tarafından düzenlenen saldırıda an az 26 kişi hayatını kaybetti.

Bu saldırı, ülkede siyasi gerilimin arttığı bir döneme denk geldi. Cumhurbaşkanının iktidarda kalmasını sağlayacak anayasa referandumuna bir kaç gün kala, saldırı gerçekleşti.

Güvenlik güçleri tarafından yapılan açıklamada, “Buraya gelen ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne geri çekilen teröristler 26 kişiyi öldürdü ve yaktı, 7 kişiyi yaraladı” dedi.

Hükümete göre saldırganlar, anayasa referandumunu etkilemek için bu saldırıyı gerçekleştirdi. 17 Mayıs’ta yapılacak tartışmalı anayasa referandumu Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza’nın 2034 yılına kadar iktidarda kalmasını hizmet edecek.

Nkurunziza, 2005 yılından bu yana iktidarda ve 2020’den itibaren üst üste yedi yıllığına yeniden iktidarda kalmak istiyor.

Nisan 2015’te Nkurunziza’nın üçüncü kez adaylığını koyması ağır bir siyasi krize yol açmıştı. Ülke genelinde yapılan protesto gösterileri sırasında en az 1.200 kişi hayatını kaybetmiş, 400 binden fazla kişi de mülteci durumuna düşmüştü.

İnsan Hakları Gözlemevi HRW, geçen Nisan ayında yaptığı açıklamada referandumdan önce baskıların arttığı tepkisinde bulunmuştu.