Büyük bir göktaşı Dünya’nın yakınından geçecek

Amerikan uzay ajansı NASA’nın yedi yıldır izini kaybettiği büyük bir göktaşı geçen hafta yeniden ortaya çıktı. NASA göktaşının Dünya’ya çarpmayacağını açıkladı.

NASA bünyesindeki bilim insanları, “2010 WC9” adı verilen göktaşının güzergahını hesapladı. Salı günü açıklama yapan bilim insanları göktaşının Dünya’ya yaklaşık 200 bin kilometre mesafeden geçeceğini bildirdi. Bu mesafe, Dünya ile uydusu Ay arasındaki mesafenin yarısına denk geliyor.

Daha önce, başka göktaşları Dünya’ya daha yakın mesafeden geçti. Ekim ayında “2012 TC4” göktaşı 44 bin kilometre mesafeden geçerken, 2013 yılında bir başka göktaşı Dünya’ya 28 bin kilometre kadar yaklaştı. Ancak bunlarda ilki 10 metre çapında, diğeri 45 metre çapındaydı.

2013 yılında Rusya’nın Tcheliabinsk kentine düşen bir göktaşı ise bini aşkın kişinin yaralanmasına yol açmıştı.

Bu kez, Dünya’ya 200 bin kilometre mesafeden geçecek olan göktaşının boyutlarının 50 ila 120 metre çapında olduğu tahmin ediliyor. Saniyede 12.8 kilometre hızla yol alan göktaşı, saat 22.04’te Antarktika’ya bakan taraftan geçecek. Göktaşının orta boyutta bir teleskopla görülebileceği en ideal yerlerden birinin Güney Afrika’daki Cap kenti olduğu bildirildi.

Sözkonusu göktaşı, 2019’dan önce geri gelmeyecek. Bir dahaki sefer, 43 milyon kilometre mesafeden geçmesi bekleniyor.