Brezilya’da Temer’e ve ‘reformlarına’ karşı genel grev

İktidarı gasp eden Temer'e karşı genel grev.

Geçtiğimiz yıl sosyalist Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in Senato tarafından görevden alındığı Brezilya’da iktidarı ele geçiren sağcı Michel Temer’in çalışanları hedef alan politikalarına karşı genel greve gidildi.

Muhafazakar Devlet Başkanı Michel Temer’in kemer sıkma politikalarına karşı sendikaların çağrısına destek veren çalışanlar iş bırakırken, özellikle toplu taşıma hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşandı. Sao Paulo’da otobüs, metro ve banliyö trenlerinin büyük bir kısmının seferleri iptal edildi.

BÜYÜK KENTLERDE HAYAT FELÇ OLDU

Genel grev nedeniyle ülkenin ekonomi başkenti olarak bilinen Sao Paulo’da tam bir kaos yaşanırken, göstericiler kentin büyük caddelerini trafiğe kapattı. Birçok noktada lastikler yakarak tepkilerini dile getiren göstericilere karşı polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

Ülkenin ikinci büyük kenti Rio de Janeiro’da ise sokaklara çıkan binlerce kişi, Michel Temer’in politikalarına tepkisini dile getirdi. Yerli halklara mensup bireylerin de katıldığı eylemlere karşı polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

Başkent Brasilia’da da gösteriler düzenlenirken, hafta sonunda kent dışında olacak olan Temer’in Sao Paulo’daki rezidansına kadar yürünecek.

ROUSSEFF’TEN GREVE DESTEK

Ülkenin diğer birçok kentinde de göstericiler tarafından ana yollar bloke edildi.

Gösterilere ilişkin açıklama yapan eski Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Michel Temer’in çalışan ve emeklilerin haklarına karşı politikalarına karşı ‘direnişin yükseldiğinin’ altını çizdi.

Geçtiğimiz yıl Senato’nun Dilma Rousseff’i görevden almasıyla devlet başkanlığına getirilen Michel Temer, ekonomik sorunları aşmanın yolu olarak çalışan karşıtı politikalara yöneliyor. Temer’in isteğiyle parlamentoda emeklilik yaşının erkekler için 60’dan 65’e, kadınlar için ise 55’den 62’ye çıkarılmasını da içeren bir dizi ‘reform’ görüşülüyor.

Brezilya’da son anketler, Rousseff’in görevden alınmasıyla ‘seçilmediği halde’ iktidarda olan Michel Temer’e yönelik tepkilerin arttığına işaret ediyor. Anketler, Rousseff’den önce 2003-2010 yılları arasında başkanlık görevini yürüten Lula da Silva’nın 2018 seçimlerinin favorisi olduğunu gösteriyor.