Brezilya’da şiddetli yağışlar: En az 79 ölü, 56 kayıp

Brezilya’da şiddetli yağışlar tepelerde toprak kaymalarına, ırmakların taşmasına ve büyük çamur sellerine yol açarak, en az 79 kişinin ölümüne yol açtı, 56 kişi de kayboldu.

Ülkenin kuzey doğusundaki Recife bölgesi geçen hafta salı gününden bu yana şiddetli yağışların yol açtığı sel felaketleri ve çamur selleri ile karşı karşıya.

Pernambuco Eyaleti Sivil Savunma tarafından verilen bilançoya göre en az 79 kişi hayatını kaybetti, 56 kişi kayboldu.

Fırtına tepelerde toprak kaymalarına yol açarken, geçtiği yerlerde ıhmaklar taştı ve çamur selleri oluştu.

Recife ve Jaboatao dos Guararapes arasındaki sınırda bulunan Jardim Monteverde’de toprak kayması sonucu 19 kişi hayatını kaybetti.

Yetkililer cumartesi günü yaptığı bir açıklamada yağışların pazar günü de devam edeceği uyarısında bulunmuştu. Ancak fırtına pazar günü sabah saatlerinde sakinleşti. Cumartesi akşamı ile cumartesi sabahı arasında Pernambuco’nun bazı yerlerinde tüm bir mayıs ayı için öngörülen yağmur bir günde yağdı.

Bölgesel Kalkınma Bakanı Daniel Ferreira, şimdilik durmuş olsa da önümüzdeki günlerde şiddetli yağışlar beklediklerini söyledi.

Bölgeden gelen görüntüler şubat ayıkanda Rio de Janeiro eyaletindeki Petropolis’te meydana gelen felaketi hatırlattı. Şiddetli yağışlar ve çamur sellerinde 233 kişi hayatını kaybetmişti.

Uzmanlar, bu tür bir trajedileri, bölgenin topografyası ve büyük gecekonduların varlığı ile açıklıyor. Riskli dağ yamaçlarında çoğunlukla yasadışı olarak inşa edilmiş konutlar olduğu belirtiliyor.