Brezilya’da ölü sayısı 106’ya yükseldi

Brezilya’nın kuzey doğusunda 24 Mayıs’tan itibaren meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 100’ü aştı.

Başkenti Recife olan Pernambuco Eyaleti hükümeti yaptığı yeni açıklamada, felaketten etkilenen bölgelerde yeni cenazelerin bulunduğunu belirterek, ölü sayısının 106’ya yükseldiğini bildirdi.

Halen 8 kişinin kayıp olduğu belirtilirken, 400’ü aşkın itfaiyecinin arama kurtarma çalışmalarını sürdürdüğü bilgisi verildi.

Sivil Savunma sorumlusu Humberto Freire, “Tüm bu kişiler bulunana kadar aramalar aralıksız sürecek” dedi.

Recife ile Jaboatao dos Guararapes arasındaki Jardim Monteverde’de son üç cenazenin bulunması ardından aramalar sona erdi. Bu bölge, çamur seline maruz kalmıştı.

Yerel hükümete göre, Recife bölgesinde 6 bini aşkın kişi evlerini kaybetti.

Pernambuco eyaletindeki 24 kasabada acil durum ilan edildi.

Çevre düşmanı politikaları ile bilinen aşırı muhafazakar Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun bu tür felaketlerin “olabilecek şeyler” olduğunu söylemesi tepkiye neden oldu.

Bu son felaket, şubat ayıkanda Rio de Janeiro eyaletindeki Petropolis’te meydana gelen felaketi hatırlattı. Şiddetli yağışlar ve çamur sellerinde 233 kişi hayatını kaybetmişti.

ÖLDÜREN YAĞMUR DEĞİL, VAHŞİ KENTLEŞME

Uzmanlar, bu tür bir trajedileri, bölgenin topografyası ve büyük gecekonduların varlığı ile açıklıyor. Riskli dağ yamaçlarında çoğunlukla yasadışı olarak inşa edilmiş konutlar olduğu belirtiliyor.

Doğal felaketler uzmanı José Marengo, bu istinai yağışlar küresel ısınmadan kaynaklı olsa da bu kadar ölümcül olmasının nedeninin vahşi kentleşme olduğunu ifade etti.

Morengo, “Yağmurun kendisi öldürmez. Ölümcül olan, riskli bölgelerde bulunan evlerin üzerine yağan yağmurdur" dedi.