Brexit, Theresa May'in sonu oldu: 7 Haziran’da istifa edecek!

Brexit politikası nedeniyle zayıflayan İngiliz Başbakan Theresa May, baskıların artması üzerine 7 Haziran’da istifa edeceğini açıkladı.

Britanya Başbakanı Theresa May, bu Cuma günü yaptığı açıklamada gelecek 15 gün içerisinde başbakanlık görevinden istifa edeceğini duyurdu. May, 7 Haziran’da hem muhafazakar parti başkanlığı hem de hükümet başkanlığından istifa edecek.

Ancak May, muhafazakar parti tarafından yeni bir başkan seçilmesi için yaklaşık altı hafta daha görevinde kalacak. Diğer bir ifadeyle, ABD Başkanı Donald Trump 3 ile 5 Haziran tarihleri arasında Britanya’yı ziyaret ettiğinde, May başbakanlık koltuğunda olacak.

May’in istifası ardından Muhafazakar Parti’de liderlik yarışının 10 Haziran’da başlatılabileceği tahmin ediliyor.

May’in istifası günlerdir bekleniyordu. Muhafazakar partisi ve çevresindeki sadık bakanlarının desteğini kaybeden May, Avrupa Birliği ile müzakere ettiği Brexit anlaşmasına ilişkin projesini de parlamentodan geçiremedi.

May, AB’den çıkış projesi Brexit’in hayata geçirilememesi nedeniyle derin üzüntü yaşadığını belirtirken, gözyaşlarını tutamayarak “Sevdiğim bu ülkenin başbakanlık grevinde hizmet etmek benim için bir onur oldu” dedi.

May’in gidişi, AB’den çıkış konusunda sonuca ulaşmayan misyonuna da bir nokta koymuş oldu. Brexit süreci, yaklaşık üç yıl önce bir referandum ile başlamıştı. Ancak hayata geçirme konusunda hükümeti krize koyan gelişmeler yaşandı.

May’in çıkış projesi Ocak ayı ortasından bu yana üç kez reddedildi. Salı günü son kartını oynadı. Avrupa Birliği ile daha geniş ticari işbirliği önerdi ve yeniden referanduma gitmenin da kapısını açtı. Ancak bu önerisi, hem kendi partisi hem de muhalefetteki İşçi Partisi tarafından kabul görmedi.