Brexit hane başına 900 sterline mal oldu

Büyük Britanya’nın iki yıl önce aldığı AB’den çıkış (Brexit) kararının ülke halkına maliyetinin kişi başına en az 900 sterlin olduğu duyuruldu.

23 Haziran 2016’da yapılan Brexit referandumu sonrasında Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış kararı alınan Büyük Britanya’da bu kararın ekonomiye maliyeti tartışılıyor.

Avam Kamarası’ndaki bir komisyonda konuya ilişkin bilgi veren İngiltere Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, Brexit’in ülkeye maliyetinin on milyarlarca sterlin olduğunu kabul etti.

Brexit kararından bu yana 64 milyonluk ülkede hane başına kaybın 900 sterlin dolayında olduğunu kaydeden Carney, 2016’da tahmin ettikleri hane gelirlerinin altında kalındığını belirtti. Carney, bu tahminin ülkenin AB’de kalacağı tahminine göre yapıldığını hatırlattı.

BoE Başkanı’na göre, Brexit nedeniyle ülkenin  ekonomik büyümesinde 1 puanlık bir artışın önüne geçildi. Carney, Avrupa ve dünyadaki ekonomik gidişatın daha iyi olması halinde bu kaybın yüzde 2 civarında olacağını dile getirdi.

Avam Kamarası’nda BoE Başkanı tarafından verilen bilgilere göre Brexit sonrasında sterlindeki değer kaybı, çalışan maaşlarındaki artışta ve üreticilikteki düşüşler milli geliri etkiledi. Yine Brexit nedeniyle oluşan belirsizlik ortamında yabancı yatırımların azalması da Britanya ekonomisindeki büyümeyi yavaşlattı.

Ancak BoE’nin verdiği bilgilere karşın Britanya hükümeti, Brexit’in ektisinin beklendiğinden az olduğunu savunuyor. Hükümetten yapılan açıklamada, referandumdan bu yana beklenenin aksine ekonominin büyümeye devam ettiği ve işsizlik oranlarının 1975’ten bu yanaki en düşük seviyesinde olduğu kaydedildi.

Hükümetin bu iddiasına rağmen Britanya’daki ekonomik büyümenin bu yılın ilk çeyreğinde sadece yüzde 0,1 olduğu açıklanmıştı. Bu ise, son 5 yılda bir çeyrekte alınan en kötü sonuç idi. Ayrıca 2018-2019 yıllarındaki ekonomik büyümenin aşağıya çekilmesi bekleniyor.