Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

BM rapörtörü: Myanmar’da soykırım devam ediyor

Birleşmiş Milletler (BM), geçtiğimiz yıl Rohingyalı azınlığa karşı girişilen ‘soykırımın’ halen devam ettiği görüşünde.

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar’da azınlıkta olan Müslüman Rohingyalılara karşı geçtiğimiz yıl düzenlenen operasyonlar nedeniyle yüz binlerce kişi Bangladeş’e sığınmıştı. İşkence, toplu katliam ve ayrımcılıkla suçlanan Myanmar ordusunun aradan geçen bir yılı aşkın sürede ‘soykırım’ faaliyetlerine devam ettiği savunuluyor.

BM tarafından görevlendirilen araştırma misyonunun başkanı olan Marzuki Darusman, BM Güvenlik Konseyi’nde Eylül ayında yayınladıkları rapora ilişkin bilgi verdi. Bir basın konferansında konuşan Darusman, ‘soykırım’ın parçası olarak nitelendirdikleri birçok ayrımcı uygulamanın öldürme olayları dışında devam ettiğine dikkat çekti.

“Bu halen devam eden bir soykırım” yorumunda bulunan Darusman, bu görüşünü BMGK üyeleri önündeki bilgilendirme konuşmasında da dile getirdi.

Eylül ayında yayınlanan 444 sayfalık raporda, Rohingyalı azınlığa yönelik soykırımın devam ettiği vurgulanmış ve Myanmar ordusundan en az 6 generalin uluslararası mahkemelerde yargılanması önerisi getirilmişti. Rapora göre, Ağustos 2017’de başlatılan operasyonlarda 390 kadar Rohingya köyü yakılırken,  10 bin kişi hayatını kaybetti. Azınlık halkın yaşadığı Rakhine eyaletinde 720 bin kişi Bangladeş’e sığınmıştı.

Eski adı Birmanya olan Myanmar’da hükümet, BM’nin hazırladığı raporu reddetmişti. Hükümet, Asya ülkelerinden diplomatların da içerisinde olduğu bir araştırma komisyonu kurduğunu duyurmuştu.